„Regiunea Europei Centrale si de Est continua sa fie foarte atractiva pentru investitorii institutionali si pentru managerii fondurilor de investitii private”, a declarat Robert Manz, director al EVCA.
„Chiar si in contextul unei cresteri puternice a activitatii de investitii private in 2007, potentialul de dezvoltare al zonei ramane la cote semnificative”, a mai spus Manz.
Mirela Ene, director de cercetare al EVCA, a declarata ca o serie de fonduri isi deschid birouri in Europa Centrala si de Est pentru a-si administra investitiile locale, fapt ce dovedeste interesul lor pentru regiune dincolo de investitiile ocazionale.
In 2007 a fost infiintat de altfel si cel mai mare fond de investitii dedicat regiunii, care administreaza 1,5 miliarde euro, iar activitatea sustinuta din prima jumatate a lui 2008 deschide drumul catre un nou an exceptional pentru activitatile de colectare si investitii, a mentionat directorul de cercetare EVCA.
Anul anterior, sursele de capital au provenit in proportie de 66% din Europa si in proportie de 34% din afara continentului.
Investitiile de private equity (fonduri inchise de investitii) in regiunea ECE au prezentat totodata o crestere considerabila in 2007, ajungand la 3,01 miliarde euro, reprezentand un avans de 80% in comparatie cu valoarea din 2006.
Polonia a inregistrat cel mai inalt nivel de activitate investitionala, cu aproape 23% din totalul capitalului alocat regiunii. De asemenea, nivelurile investitiilor au crescut substantial in Bulgaria, Romania, Polonia, Tarile Baltice si Serbia.
Operatiunile de tip buyout (achizitionare pe datorie) au totalizat 2,3 miliarde euro in 2007.
In 2007, sectorul cu cea mai mare pondere a investitiilor, de 24%, a fost cel al comunicatiilor, comparativ cu nivelul de 12% din totalul investitiilor europene raportat de acest sector anul precedent. Alte domenii foarte atractive in ECE au fost anul trecut cel de produse industriale si pentru afaceri (11% din total), serviciile financiare (11% din total), transporturile (10% din total) si biotehnologie (10% din total).
Valoarea exit-urilor din regiunea ECE (masurata prin costul investitiei, nu prin veniturile realizate) a crescut cu 33% in 2007 comparativ cu 2006, atingand 586 milioane euro. Cele mai numeroase au fost exit-urile catre investitori strategici.