- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fondurile UE, ca-n bancuri: Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc

10 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Romania a atras din 2007 pana in prezent numai 2,9 miliarde euro sau 14,1% din totalul fondurilor structurale alocate de UE pentru perioada 2007-2013. Cum s-a ajuns aici? Noi ne-am facut ca derulam programe, iar ei s-au facut ca ne platesc, blocand finantarile pe criterii de influenta politica.
Fondurile UE, ca-n bancuri: Noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc

Statisticile oficiale arata ca, la capitolul fonduri UE stam prost, daca nu chiar foarte prost. In timp ce la televizor politicienii o tineau langa cu necesitatea absorbtiei de fonduri europene, in realitate eram incapabili sa facem ceva concret.

Chiar si acum, dupa 4 ani de contacte europene, in anul de gratie 2011, in care presedintele Basescu avertizeaza cu fiecare ocazie ca „cine nu atrage fonduri UE trebuie sa plece”, situatia nu sta mai bine.

Din datele Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale rezulta ca in perioada ianuarie-septembrie 2011, Romania  a atras numai 1,13 miliarde de euro, in conditiile in care isi propusese o tinta de 3 miliarde euro pe tot anul. In perioada similara din anul trecut au fost absorbiti, ce-i drept, numai 617,8 milioane de euro, deci asistam la un progres real.

Vom reusi ca in urmatoarele 3 luni, sa batem recordul, mai cu seama ca mai nou, avem si un minister al Fondurilor Europene, condus de mult laudatul fost comisar european Leonard Orban?

In septembrie au fost realizate plati catre beneficiari de 118 milioane de euro. Iar cele mai multe, pe cel mai simplu program, cel pentru dezvoltarea resurselor umane. Aici s-au realizat 86% din platile estimate pentru intregul an, adica 346 milioane de euro.

Pe locul secund in topul celor mai reusite proiecte se afla programul de asistenta tehnica, cu o rata de absorbtie de peste 50% (10,1 milioane euro).

In rest e multa jale, de la cel de mediu (195,3 mil. euro – 37,4%), la transport (96,2 mil. euro – 20,2%) si crestere a competitivitatii economice (124 mil. euro – 25,8%).

Programul Operational Regional, de exemplu, cel care are cei multi bani la dispozitie, a realizat, in primele 9 luni, doar o treime din platile planificate pentru intregul an (353,5 mil. euro).

Daca noi am atras in 2010 numai
1,69 mld.euro, Polonia a atras 9,25 miliarde de euro, cel mai mult dintre
statele est-europene. Pe pozitia a doua in randul beneficiarilor s-a situat
Grecia (3,1 miliarde de euro), urmata de Ungaria (2,7 miliarde de euro),
Portugalia (2,15 miliarde de euro), Cehia (1,7 miliarde de euro), Romania (1,69
miliarde de euro) si Letonia (1,5 miliarde de euro). Bulgaria a inregistrat o
balanta pozitiva de 624 milioane de euro.

[b]Cum s-a ajuns in aceasta situatie[/b]

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/romania-codasa-la-absorbtia-banilor-europeni-vezi-ce-zice-lazaroiu-66950/]A spus-o poate cel mai bine fostul ministrul al Muncii, Sebastian Lazaroiu[/url]. Acesta a declarat recent ca principalele cauze ale gradului mic de absorbtie a fondurilor structurale sunt aplecarea politicianului spre banii care pot fi manipulati mai usor, super-birocratizarea si lipsa unei monitorizari si a unei strategii coerente pentru absorbtia fondurilor europene.

In plus, exista multi solicitanti de fonduri UE care nu respecta programele de finantare. „Sunt multi bani contractati si cheltuiti in nestire, fara niciun fel de justificare. Acesta este motivul pentru care multe finantari au fost blocate”, a declarat analistul Cristian Dinulescu. Pe de alta parte, exista si interese de ordin politic, finantarile UE fiind blocate de fiecare data cand Romania nu respecta indicatiile de la Bruxelles.

„Din pacate, nivelul de politizare este foarte ridicat. Daca nu vii cu recomandare, e putin probabil sa primesti finantare”, a declarat consultantul Florina Vlad.

[b]Cum „ajuta” functionarii absorbirea banilor de la UE?[/b]

Accesarea fondurilor europene reprezinta o misiune aproape imposibila. Fara sa apelezi la un consultant de specialitate, este practic imposibil sa obtii toate documentele necesare. Iar daca faci rost de ele si in cele din urma depui un dosar, sansele ca acesta sa fie aprobat sunt uneori echivalente cu cele de a castiga marele premiu la Loterie.

Cat de greu afli detalii despre cum poti face rost de bani europeni pentru business-ul tau reiese si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/cum-ajuta-functionarii-absorbirea-banilor-de-la-ue-nu-se-stie-nimic-intrati-dvs-pe-site-dimineata-cand-va-treziti-30942/]dintr-un reportaj publicat anterior de DailyBusiness.ro[/url].

„Nu se stie nimic oficial”. „Stati sa dau un telefon”. „Mai bine intrati
dvs. pe site dimineata, cand va treziti, si gasiti acolo toate
informatiile”. Sunt raspunsuri date de functionarii institutiilor care
trebuie sa informeze antreprenorii despre cum se obtin finantari
europene.

De acum doi ani, cand scriam acest reportaj, nu s-au schimbat prea multe lucruri. „Ghidurile sunt publicate cu mare intarziere, in ultimul moment, nu se ofera toate informatiile de care ai nevoie. Exista aceeasi reticenta din partea angajatilor in a sprijini oamenii de afaceri”, a declarat consultantul Florina Vlad.

Fata de acum 2 ani, lucrurile au evoluat in sens negativ. „In relatia cu statul este o birocratie infioratoare”, spune consultantul Florina Vlad. „Mai sunt si interesele din jurul Fondului de Garantare. Aceasta institutie, in loc sa lucreze in sprijinul celor care vor sa atraga bani europeni, se preocupa mai mult sa acopere riscurile bancilor„, a mai spus aceasta.

Mai sunt si alte probleme in relatia dintre solicitant si institutiile de stat.

„Sunt multi functionari care nu cunosc meseria, nu stiu sa iti ofere detalii. De aceea, daca vreti neaparat o finantare europeana, mergeti la un expert ca sa va faca scoringul. Macar pentru atat, sa vedeti exact daca aveti sanse sa luati finantarea”, ne-a mai declarat Vlad.

Consultantii in accesarea fondurilor europene spun ca problemele cu functionarii reprezinta doar suprafata unui mecanism incalcit, birocratic si plin de capcane. Practic, chiar daca reusesti sa concepi un proiect de finantare externa, fara un specialist uns cu toate alifiile, este foarte dificil, daca nu imposibil, sa accesezi banii europeni.

Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), ce reuneste reprezentanti ai peste 20 de companii de consultanta specializata pentru accesarea fondurilor europene, a realizat un top al celor mai mari capcane de care investitorii se lovesc in tentativa de a pune mana pe banii europeni.

[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/10-capcane-din-dosarele-de-finantare-europeana-cum-le-putem-evita-38413/]Cititi mai multe detalii aici.[/url]

Daca ar fi puse in aplicare, consultantii spun ca am putea atrage in urmatorii 2 ani 10 miliarde de euro.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate provoca arsuri și indigestie”
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate ...