„Intrarea Letoniei in criza acuta, in contextul devalorizarii abrupte a monedei locale (latul), ar putea propaga, in Europa de Est, efecte similare celor declansate in 1997 in Asia de prabusirea bahtului tailandez, care a semnificat inceputul crizei financiare asiatice”, potrivit unui editorial Forbes semnat de Nouriel Roubini, profesor la Stern Business School din cadrul Universitatii din New York, citat de Mediafax.
Roubini, nascut in Turcia, este unul dintre cei mai respectati economisti la ora actuala, dupa ce a previzionat exact, in 2005 si 2006, declansarea actualei crize economice, de la colapsul pietei imobiliare americane la „socul” de pe pietele petrolului si, in final, la recesiunea severa.
„Legaturile comerciale si financiare directe dintre Letonia si economiile din Europa Centrala si de Est – cu exceptia celor baltice – sunt limitate, insa multe dintre aceste tari, in special Romania si Bulgaria, impartasesc cu Letonia vulnerabilitati macroeconomice similare, ceea ce inseamna ca o criza a micului stat baltic ar atrage atentia investitorilor asupra potentialului de colaps din restul regiunii”, scrie Roubini.
„Explozia” economica inregistrata de Letonia in ultimul deceniu, cu cresteri anuale de doua cifre, s-a tradus in dezechilibre macroeconomice uriase, cu un deficit de cont curent apropiat de 25% din Prudusul Intern Brut (PIB) si o datorie externa echivalenta cu 140% din PIB.
Corectarea acestor indicatori aflati la niveluri ingrijoratoare ar fi fost extrem de dificila in orice conditii, insa criza financiara globala, care a condus la inghetarea fluxurilor de capital, a accentuat semnificativ riscurile unei crize a balantei de plati.
In ceea ce priveste legatura dintre statele emergente din Europa Centrala si de Est si o eventuala criza a economiei letone, Forbes semnaleaza „traiectoria similara, de la explozie la supraincalzire”, a Romaniei si Bulgariei.
Astfel, dezechilibrele externe ale acestor state „rivalizeaza, si uneori depasesc” acumularea de factori negativi semnalata inaintea crizei din Asia.
„Spre exemplu, deficitele de cont curent din Asia de Sud-Est variau, intre 1995 si 1997, de la 3% la 8,5% din PIB, in timp ce Romania, Bulgaria si cele trei state baltice au sarit de 10% din PIB in 2008”, noteaza Forbes.
Pe de alta parte, Letonia a obtinut un program de sprijin de la Fondul Monetar International (FMI), asemenea Romaniei si Ungariei. In timp ce leul si forintul sunt in flotare libera pe pietele valutare, cursul de schimb al latului leton este stabilit de un consiliu monetar, semeni levei bulgare.
Astfel, o criza in Letonia ar semnala ca un acord de sprijin cu FMI nu este suficient pentru a preveni colapsul economic, lovind increderea in celelalte state aflate in situatii similare. Totodata, prabusirea economiei letone ar spulbera increderea in consiliul monetar al Bulgariei, in viziunea lui Roubini.
Premierul leton, Valdis Dombrovskis, a prezentat saptamana aceasta la Bruxelles oficialilor comunitari un plan de austeritate, care urmeaza sa fie votat in Parlament saptamana viitoare, element esential al eforturilor autoritatilor letone de a obtine noi fonduri din programul de 7,5 miliarde euro convenit in 2008 cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.