„Leul s-a depreciat cu 6,63% in cel de-al doilea trimestru al anului in curs si a marcat o scadere de 2,93% fata de Euro in primele sase luni ale anului curent. Caderea Leului a fost depasita la nivelul primului semestru doar de Forint, care s-a depreciat cu 5,39% fata de moneda europeana”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
El a mentionat ca deprecierea trebuie insa judecata in contextul in care monedele importante ale lumii au inregistrat aprecieri istorice fata de euro.
„Mai mult sau mai putin tinut sub control de catre Banca Nationala, leul este oglinda performantelor extrem de slabe ale economiei romanesti in prima jumatate a anului curent”, a spus Victor Safta.
Leul a inceput in anul curent tranzactionarea pe pietele financiare cu o cotatie de 4,2258 lei pentru 1 euro, care, la sfarsitul primului trimestru a ajuns la 4,0815 lei pentru 1 euro, moneda nationala depreciindu-se ulterior, pana la nivelul de 4,3523 lei pentru 1 euro, cu care a incheiat ziua de 30 iunie.
Ungaria si Romania au avut, de altfel, performante economice extrem de slabe comparativ cu alte tari membre UE care nu fac parte din zona euro.
Polonia a evitat recesiunea in 2009, a inregistrat o crestere economica de 0,5% in primul trimestru al anului 2010 si a revizuit in crestere estimarile privind avansul PIB-ului in 2011, respectiv la 4,6%. Cehia a inregistrat la randul sau o crestere economica de 1,1% in primul trimestru al anului in curs, iar productia sa industriala a atins in luna mai maximul ultimelor 30 de luni.
„Deprecierea leului si a forintului fata de euro este cu atat mai semnificativa cu cat in primul semestru euro s-a depreciat istoric fata de monedele importante ale lumii, de exemplu cu 18,65% fata de yenul japonez, cu 14,46% fata de dolarul american si cu 13,55% fata de dolarul canadian”, au spus analistii X-Trade Brokers.
In plus, efectele majorarii TVA si ale celorlalte masuri de austeritate recent adoptate de autoritatile de la Bucuresti nu pot fi estimate in prezent, apreciaza analistii X-Trade Brokers.
„Tinta este reducerea deficitului bugetar, dar este foarte greu ca macar acest obiectivul sa fie atins, plus ca efectele vor fi negative si complexe pe termen mediu si lung”, a conchis Victor Safta.