- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fostele microintreprinderi – intre faliment, PFA si offshore

03 Feb, 11:59 • Redactia DailyBusiness
Eliminarea optiunii impozitului de 3% pe venitul unei microintreprinderi si neintroducerea vreunei alte facilitati fiscale va impinge majoritatea acestor firme in doua directii principale: fie spre faliment, fie spre offshore, a declarat Mirela Serban, managing partner R&M Audit, unul dintre liderii pietei de contabilitate, consultanta fiscala si audit.
Fostele microintreprinderi - intre faliment, PFA si offshore

Ea considera ca reorientarile catre statutul de Persoana Fizica Autorizata (PFA) – care nu ofera posibilitatea de a avea salariati – sau intreprindere individuala (care ofera posibilitatea de a face angajari) pot fi de asemenea niste solutii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce in ce mai deschisa catre functionarea sub paravanul unui offshore.

„Pana in prezent, companiile offshore au fost luate in calcul si asociate public cu precadere cu afacerile de mari dimensiuni, ceea ce nu corespundea intocmai realitatii, intrucat suficiente IMM au apelat deja la aceasta strategie; marirea impozitelor si, respectiv, costurile in scadere privind infiintarea si functionarea unui offshore vor conduce insa la cresterea numarului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale. In orice caz, este greu de presupus ca prin nivelarea cotei de impozit a fostelor microintreprinderi statul va obtine mai multe fonduri la buget”, a adaugat Mirela Serban.

„In situatia actuala, indiferent in ce schema te regasesti, platesti impozit: chiar daca in anul 2009 ai fost pe pierdere si ai platit impozitul minim, esti in continuare ‘fericitul’ aceluiasi regim, deci platesti”, a conchis Mirela Serban.

Conform Ministerului Finantelor, incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV-Impozit pe veniturile microintreprinderilor, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem nu mai produc efecte juridice, astfel incat firmele respective trebuie sa treaca la impozitul pe profit.

„Pentru circa 45- 50% dintre aceste firme, acest plus pe care trebuie sa il plateasca statului va insemna cel mai probabil falimentul, acestea neavand o marja de profit care sa acopere diferenta, intr-un an atat de greu precum cel in curs”, a spus Mirela Serban.

Conform estimarilor R&M Audit, aproximativ 15 – 20% dintre fostele microintreprinderi se vor transforma in PFA, in special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retributii salariale, fara a desfasura vreo alta activitate si deci fara a avea angajati, mai ales ca devenind PFA-uri nici nu pot avea angajati.

„O Persoana Fizica Autorizata plateste o singura data impozitul de 16% pe profit, fara a mai plati si alt impozit pe dividende; comparand cu platile catre stat in sistem de microintreprindere, cand acestea plateau 3% impozit pe venit, plus 16% impozit pe dividende, reiese ca nici de la aceasta categorie statul nu va acumula bani in plus la buget”, a precizat Mirela Serban.

Analizele R&M Audit arata ca circa 25% dintre fostele microintreprinderi vor incepe sa plateasca noul impozit pe profit, incarcand la maxim cheltuielile si apeland la o serie de alte inginerii financiare si fiscale, fie acestea si legale.

„Restul firmelor vor lua in calcul varianta functionarii sub umbrela unui offshore, avand in vedere costurile din ce in ce mai reduse si variantele de functionare din ce in ce mai simple care apar in acest sens”, a mai spus Mirela Serban.
[quote=Mirela Serban, R&M Audit] In situatia actuala, indiferent in ce schema te regasesti, platesti impozit: chiar daca in 2009 ai fost pe pierdere si ai platit impozitul minim, esti in continuare ‘fericitul’ aceluiasi regim, deci platesti[/quote]
Calculul de rentabilitate pentru infiintarea unei companii offshore, respectiv suma de la care merita a fi infiintata, este diferit de la caz la caz, in functie de tipicul businessului caruia i se aplica aceasta solutie. De exemplu, in cazul unei societati ale carei activitate si profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul Romaniei, un offshore devine in general rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de euro.

Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000 – 1.800 euro pana la circa 3 – 4.000 euro, depinzand de tara in care poate fi infiintat, in functie de tipul de activitate desfasurata, legislatie, acorduri internationale. In ceea ce priveste scutirea procentuala pe profit, prin utilizarea unei companii offshore, se poate obtine o taxare chiar si de 0-5%, raportat la baza de impozitare/ de impunere.

„Din aceste calcule reiese clar ca acest tip de firme devine foarte atractiv: nu numai fostele microintreprinderi vor apela la infiintarea de companii offshore, ci si din ce in ce mai multe alte firme, dat fiind faptul ca, din cauza crizei, profitul brut este oricum in general in scadere, iar actionarii vor sa pastreze din acesta o cota cat mai mare sub forma profitului net. Statul roman poate contracara acest fenomen in crestere doar prin introducerea sau mentinerea unor facilitati fiscale pentru anumite categorii de firme, pentru mentinerea in anumite conditii a fortei de munca angajate”, a conchis Mirela Serban, managing partner R&M Audit.

Infiintata in anul 2000, R&M Audit ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Compania are un portofoliu de peste 200 de clienti, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultura, asigurari, brokeraj, comert, constructii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, productie, publicitate, turism.

R&M Audit este certificata de Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, precum si de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR). In anul 2008, R&M Audit a urcat pe locul 6 in topul CECCAR dupa cifra de afaceri.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Vești bune pentru bugetari! Ziua de 2 Mai devine minivacanță oficială!
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat un laborator de extragere a cocainei din cafea în Bihor
Doi români, doi columbieni și un israelian, condamnați la ani grei de închisoare după ce au creat ...
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care românii plătesc cel mai mult
România, țara din Europa cu unul dintre cele mai mici tarife la apă potabilă. Județele în care ...
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe bandă rulantă!
Investiția care dă restart economiei din Nord-Est. Noua fabrică de milioane de euro angajează pe ...
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță aici
Cinci destinații din Europa pe care trebuie să le vizitezi neapărat în 2025! Cât te costă o vacanță ...
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine trebuie să plătească această taxă de drum
Șoferii români vor fi obligați să plătească un nou tip de rovinietă din 15 ianuarie 2025. Cine ...
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
România intră oficial în Visa Waiver. Tot ce trebuie să știi pentru călătoriile fără viză în SUA!
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe zi. Candidații nu au nevoie de studii superioare
Locul de muncă plătit cu aproape 600 de lei pe zi. Se oferă cazare, transport gratuit și 3 mese pe ...
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni între PSD și PNL
Cei 7 care pot schimba jocul. Cum ar putea Crin Antonescu să rămână fără șansa de a candida. Tensiuni ...
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. Premierul are de onorat niște promisiuni”
Cresc sau nu salariile profesorilor în 2025. Daniel David: „Educația a fost asumată ca o prioritate. ...
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune obligatorie pe timp de iarnă
Amenzi de până la 30.000 de lei pentru deținătorii de centrale termice care ignoră o operațiune ...
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Totul despre taxele din 2025. Cine și cât trebuie să plătească
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face intrigi! Pot să-i garantez două lucruri”
Crin Antonescu, mesaj pentru Marcel Ciolacu. Ce îi promite dacă va ajunge președinte: ”Nu voi face ...
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Se propune ca trei zile de concediu medical să nu mai fie plătite! Reacție dură din partea sindicatelor
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Au început cozile la ghișee în 2025. Mircea Coșea: „Populație care trăiește numai din oferte”
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Prognoza meteo 10 ianuarie 2025. Ce anunță meteorologii pentru țară și Capitală
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei
Județul care are cea mai scumpă apă potabilă din România. Metrul cub a depășit 10 lei