„Observam efectele lipsei de resurse in cadrul FMI. Programele de sustinere financiara sunt realizate la un nivel mai mic, pentru ca FMI se teme sa nu ramana fara bani”, a spus Simon Johnson, fost economist in cadrul institutiei, ce lucreaza in prezent la Massachusetts Institute of Technology.
FMI a oferit anul trecut 15,7 miliarde dolari (12,4 miliarde euro) dintr-un pachet de 25,1 miliarde dolari (20 miliarde de euro) aprobat pentru Ungaria, insa resursele scad rapid.
Ken Rogoff, un alt fost economist, a declarat ca „FMI nu are suficiente resurse pentru a sprijini toate tarile din Europa de Est”.
Rogoff a sustinut apelul facut de Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, catre Uniunea Europeana, prin care solicita ca UE sa preia controlul in salvarea Europei de Est.
FMI, care detine fonduri imediat accesibile de 142 miliarde dolari (circa 112 miliarde euro) si poate obtine rapid alte 50 miliarde dolari (40 miliarde euro), a incheiat recent un acord pentru a imprumuta inca 100 miliarde dolari (80 miliarde euro) de la Japonia si cauta sa imprumute inca 150 miliarde dolari (120 miliarde euro) de la alte guverne.