Despagubirile banesti ar urma sa ia locul actiunilor la Fondul Proprietatea, iar valoarea lor se va situa la un plafon maxim de 500.000 de lei, platibili in transe anuale de cel mult 100.000 de lei, a declarat, miercuri, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Ministrul Economiei si Finantelor a precizat ca proiectul de ordonanta privind despagubirile in bani urmeaza sa fie discutat cu grupurile parlamentare si prezentat ulterior Guvernului.
Despagubiri in bani sau actiuni la bursa
Conform proiectului de ordonanta de urgenta, titlurile de despagubire vor fi emise de Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. Titlurile vor putea fi preschimbate in bani sau convertite in actiuni emise de Fondul Proprietatea.
Potrivit proiectului, optiunea este exclusa in cazul titlurilor de peste 500.000 lei emise pentru mai multi mostenitori. Pentru cei care au revendicari mai mari, statul va emite actiuni la Fondul Proprietatea.
Banii necesari despaguburilor vor proveni din sumele incasate din vanzarea actiunilor pe care Ministerul Economiei si Finantelor le detine la Fondul Proprietatea, precum si din dividendele aferente participatiilor detinute la Fond, iar in completare vor putea fi alocate sume de la bugetul de stat si/sau Fondul National de Dezvoltare.
Titlurile de despagubire se vor putea valorifica in termen de trei ani de la data emiterii, care insa nu expira mai devreme de 12 luni de la prima sedinta de tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea.
Titlurile Proprietatea, listate la primavara
Ministrul Economiei a mai declarat ca titlurile emise de Fondul Proprietatea vor intra pe piata de capital in primul trimestru al anului viitor. Initial, procedurile de listare la Bursa a minim 10% din titlurile companiilor inca necotate, din portofoliul de detineri al Fondului Proprietatea, erau programate sa inceapa pana la data de 31 martie 2007 si sa se incheie pana la 31 august, potrivit proiectului.
Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Rdsulegistrul Comertului, pe 29 decembrie 2005.
Fondul Proprietatea are in portofoliul sau actiuni la 114 companii romanesti, iar capitalul sau social este, in prezent, de 3,9 miliarde euro. Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, Londra sau New York. Pana in prezent au fost emise titluri de despagubire a caror valoare depaseste 400 milioane euro.