Societe Generale a refuzat sa ofere presei numele acestui angajat, din motive care tin de legislatie. „Are in jur de 30 de ani si este angajat al Societe Generale din 2002”, a declarat presedintele bancii, Daniel Bouton, pentru reporteri, cu ocazia unei conferinte de presa.
„Salariul sau era cu putin sub 100.000 de euro pe an”, a adaugat acesta, la putin timp dupa ce, impreuna cu directorul executiv al bancii, a declarat ca va renunta la salariul sau pentru urmatoarele sase luni.
Bouton nu a mai oferit alte detalii legate de trader, precizand ca nu stie unde se afla acesta si ca banca a demarat deja proceduri legale impotriva lui.
Angajatului, care si-a recunoscut intre timp vina, i-au fost suspendate functiile si urmeaza a fi concediat, iar persoanele responsabile pentru supravegherea acestuia vor parasi de asemenea banca franceza.
Frauda a fost descoperita la data de 19 ianuarie – un angajat, care isi desfasura activitatea intr-una dintre diviziile bancii specializata pe operatiuni pe piata, a profitat de „cunostintele sale aprofundate legate de procedurile de control” pentru „a-si acoperi pozitiile printr-un montaj elaborat de tranzactii fictive”, a precizat SocGen.
Banca a lichidat intre timp aceste pozitii, insa avand in vederea amploarea acestora si conditiile de pe piata, impactul se ridica la 4,9 miliarde euro, suma ce va fi scazuta din profitul net al companiei.
JP Morgan si Morgan Stanley vor acoperi pierderile de la Soc Gen
Marile banci de investitii JP Morgan si Morgan Stanley s-au angajat ferm sa subscrie la majorarea de capital, de 5,5 miliarde euro, a Societe Generale, acoperind astfel intreaga paguba produsa de traderul parizian, au anuntat, joi, oficialii BRD SocGen.
Un alt actionar important al SocGen, compania franceza de asigurari Groupama, s-a angajat, de asemenea, sa subscrie in cadrul majorarii de capital, la nivelul detinerii actuale de 3,5% din actiunile SocGen.
Prim-ministrul francez François Fillon a precizat, joi, in cadrul forumului economic de la Davos, ca frauda „foarte importanta” descoperita la banca Societe Generale este „un lucru foarte serios”, insa nu are nicio legatura cu „situatia de pe pietele financiare”, informeaza AFP. „Guvernul francez urmareste cu mare atentie situatia”, a concluzionat primul-ministru.
Titlurile bancii franceze Societe Generale au scazut, joi, pe Bursa din Paris, cu 4,84% la 75,25 euro pe actiune, dupa ce au fost suspendate la cererea bancii, care a anuntat pierderi de sapte miliarde euro din cauza unei fraude si din cauza crizei creditelor.
Conducerea bancii franceze renunta la salarii pe 6 luni
Daniel Bouton, presedintele Societe Generale, si directorul executiv al bancii, Philippe Citerne, au decis sa renunte la primele pentru anul 2007 si la salariul din urmatoarele sase luni, dupa pierderile majore suferite de banca.
Bouton a precizat, cu ocazia unei conferinte de presa din Paris, ca el si Citerne „nu vor primi bonusurile pentru anul 2007 si vor renunta si la salariul lor fix pana la data de 30 iunie 2008”.
Potrivit unui comunicat, consiliul de administratie al Societe Generale, reunit pe 23 ianuarie 2008, a respins propunerea lui Bouton de a demisiona din functie, insa l-a sustinut pe acesta in decizia sa de a concedia angajatii, si mai ales responsabilii cu supravegherea si controlul operatiunilor de tranzactionare.