„Economia romaneasca este la recuperare intensiva. (…) Economia romaneasca este ca un pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit”, a declarat Franks, citat de Mediafax.
El a aratat ca economia va inregistra o crestere pozitiva in al doilea semestru al acestui an, care va marca inceputul unei relansari, dar atrage atentia ca, cel putin intr-o prima faza, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.
Seful misiunii FMI care a negociat acordul stand-by incheiat cu autoritatile romane a apreciat masurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precizand totodata ca, daca acestea nu erau luate la momentul oportun, deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minim 10% din PIB.
Tinta este insa ca deficitul bugetar sa ajunga la 6%, iar pana in 2012 sa scada sub 3%, solutiile pentru a atinge aceasta tinta fiind variate, considera Franks, mentionand o combinare a masurilor de reducere a cheltuielilor si una de crestere a taxelor.
El a precizat ca decizia de a creste taxele ramane la latitudinea Guvernului.
Referitor la aprecierea leului din ultima perioada, Franks a interpretat acest fenomen ca pe un vot de incredere a pietelor internationale pentru Romania, explicand ca marja de risc pentru Romania s-a redus de la 700 de unitati la 200, mult mai bine decat in cazul multor tari.
Pentru 2010, Franks preconizeaza conditii mai relaxate de acordare a creditelor, dar nu la nivelor celor dinainte de criza.
El considera ca 2010 va ramane un an dificil, pentru ca rata somajului va atinge un punct maxim, dupa care va incepe sa scada. Cu toate acestea, Franks puncteaza ca au fost inregistrate si „succese preliminare”, iar in unele domenii au inceput sa se inregistreze cresteri pozitive.
Potrivit presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, primele semne arata ca economia nu a revenit pe crestere in primul trimestru, desi exista sectoare precum industria si exporturile care „merg mai bine”.
Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea produslui intern brut (PIB) in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.
Anul trecut, economia Romaniei a scazut cu 7,1%, dupa un avans de 7,1% inregistrat in 2008.
Pentru acest an, autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3%, prognoza pe care institutia internationala ar putea sa o modifice la urmatoarea revizuire a acordului, care va avea loc la finele lunii aprilie-inceputul lunii mai.
Romania are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat in martie 2009, pentru un imprumut de 12,95 miliarde de euro de la institutie. La program mai participa UE, BM, BERD si BEI, valoarea totala a creditului extern angajat de Romania de la institutiile financiare internationale fiind de 19,95 miliarde euro.