Pentru 2009, Romania a negociat cu FMI un deficit bugetar de 7,3% din PIB, iar pentru 2010 unul de 5,9%.
Potrivit sefului misiunii FMI in Romania, de regula, in cadrul acordurilor de imprumut, Fondul a acordat de fiecare data transele de credit atunci cand au existat doar mici abateri de la prevederile acordului, iar atunci cand au existat devieri mai mari s-au renegociat conditiile.
„Doar atunci cand a fost vorba de o abatere foarte mare de la prevederile acordului, am intrerupt imprumutul, iar Romania este departe de a fi in aceasta situatie”, a spus Franks.
Franks nu a dorit sa comenteze daca ar fi posibil ca tintele de deficit pentru cei doi ani sa fie renegociate, precizand ca misiunea FMI in Romania este inca in derulare.
Acesta a mentionat ca intalnirea preconizata pentru aceasta seara cu Emil Boc, premierul in exercitiu, in cadrul careia urma sa se discute inclusiv despre proiectul de buget pentru anul 2010, va avea loc joi seara, fiind amanata din cauza agendei incarcate a premierului.
O delegatie a FMI se afla in Romania pentru a doua revizuire a acordului de imprumut, vizita urmand sa se incheie la 9 noiembrie.