„In 2011 vom vedea cum evolueaza colectarea impozitelor. Primele indicii din finalul anului 2010 si din prima luna, arata ca veniturile se colecteaza mai mult decat speram. Daca acest lucru se continua, poate ca la mijlocul anului Guvernul vrea sa faca o evaluare, care sa ne arate ca au depasit tinta si au bani supliemntari. Pot avea un deficit mai mic, care sa ii ajute sa atinga si tinta pe 2012.”, a declarat Franks.
Seful misiunii FMI a apreciat ca sistemul cu rate reduse de taxare si o colectare inalta de la cat mai multi contributori este cel mai bun, dar Romania nu si-l permnite decat daca va reusi sa aiba un sistem administrativ foarte bun.
„Pe masura ce atingem tintele de deficit bugetar si se imbunatateste cresterea economica si colectarea, va fi loc la un moment dat in viitor pentru reducerea unor taxe, dar asta nu este un obiectiv pe termen scurt, ci unul pe termen mediu-lung”, a continuat oficialul FMI.
Premierul Emil Boc a declarat luni seara ca principalele taxe vor ramane nemodificate prin acordul pe care Romania il va incheia cu Fondul Monetar International pe 2011 si 2012.
Misiunea comuna de evaluare FMI, CE si Banca Mondiala a incheiat marti cea a saptea evaluare a acordului stand-by, in care s-a analizat indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si au fost negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.
Noul acord cu FMI si Comisia Europeana va avea atasat imprumuturi disponibile in cazul unor situatii exceptionale de 5 miliarde de euro, 3,6 miliarde de euro urmand sa provina de la Fond, iar 1,4 miliarde euro de la Comisia Europeana.