„Am stabilit sa mentinem 100% din expunerea bancilor pe Romania la nivelul lunii martie si conform datelor, aceasta conformare este de 98%. Vom continua sa lucram cu bancile pentru realizarea acelui procent”, a declarat Franks.
El a aratat ca sectorul financiar din Romania a rezistat crizei economice si turbulentelor la nivel mondial mai bine decat se anticipase.
Franks a spus ca rata solvabilitatii sistemului bancar este in prezent de 13%, fata de nivelul minim de 8%, oferind astfel o marja suplimentara.
Principalele 9 banci cu capital strain din Romania si-au redus expunerea pe piata locala cu maxim 2% comparativ cu finele lunii martie si nu a existat in nici un moment o schimbare de strategie privind o posibila modificare a angajamentelor asumate, a declarat, vineri, Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
El a atras atentia ca modalitatea de calcul al expunerilor bancilor in metodologie BIS (Banca Reglementelor Internationale) difera de cea stabilita de banca centrala si Fondul Monetar International (FMI). Reducerile de expuneri au fost de peste 1%, maxim 2% fata de martie, potrivit metodologiei locale si a FMI.
Totodata, Popa a spus ca oficiali ai bancii centrale si ai FMI se vor intalni la Bruxelles pe 18 noiembrie cu principalele 9 banci straine din Romania.
Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.
Bancile care au semnat acordurile sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit. Acestea controleaza 70% din piata din Romania.