„Eu as mai fi asteptat cateva luni inainte sa operez o modificare a politicii monetare, daca eram in locul BNR. Dar acest lucru este doar o discrepanta minora intre viziunea noastra si cea a bancii centrale. Adevarul este ca inflatia s-a redus puternic, iar masura este una adecvata atat timp cat vom vedea o consolidare a acestei reduceri”, a spus Franks, citat de Mediafax.
Intrebat daca reducerea in continuare a dobanzii ar fi sustenabila, Franks a spus ca acest lucru va depinde in principal de inflatie, dar si de evolutia cursului de schimb si a fluxurilor de capital.
„Nu trebuie sa te uiti doar la inflatie, trebuie sa te uiti si la presiunile pe cursul de schimb, pe fluxurile de capital. Dar, in acest moment, ele sunt administrabile”, a spus Franks.
BNR a decis saptamana trecuta sa reduca, pentru prima data in ultimul an si jumatate, rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Decizia a fost luata in contextul in care inflatia anuala a coborat la 3,45% in luna septembrie, nivelul minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.
Franks sustine ca scaderea de 0,25 puncte va avea un [b]impact modest asupra dobanzilor din piata[/b].
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus luni ca in prezent conditiile de piata din permit intr-un camp destul de importantant reducerea dobanzii cheie, insa o astfel de politica ar trebui urmata in pasi mici si tinand cont de ansamblul factorilor din piata de la momentul respectiv.
BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.
Fondul Monetar International a incheiat luni a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv si va propune board-ului eliberarea unei noi transe in valoare de aproximativ 490 milioane de euro. Sedinta board-ului a fost planificata pentru jumatatea lunii decembrie.