„Un numar de banci vor creste expunerea pe Romania, astfel incat prin reducerea angajamentelor de la 100% la 95% (din nivelul atins la finele lunii martie 2009 -n.r.) nu ne asteptam neaparat ca bancile sa-si modifice expunerea. Le oferim o intoarcere la normalitate, care le permite flexibilitate si alocarea resurselor de care dispun”, a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Intrebat cate banci isi vor reduce expunerea dupa decizia de la Bruxelles, Franks a spus ca Fondul nu a primit nicio astfel de instiintare de la grupurile prezente pe piata romaneasca.
Reprezentantii Comisiei Europene si Fondului Monetar International au avut, saptamana trecuta, la Bruxelles o intrevedere cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain avand subsidiare in Romania, la care au participat si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Bancii Europene de Investitii, grupului Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene.
Grupurile care au participat la intalnire sunt Erste Bank, Raiffeisen, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank.
Participantii la intalnire au fost de acord ca intarirea pozitiei externe a Romaniei, in contextul stabilizarii economiei mondiale, permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea bancilor de pana la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009.