„Dupa cum stiti, a fost o tinta de la bun inceput si au fost probleme de la bun inceput. Continuam sa lucram cu autoritatile pentru a gasi solutii pentru a reduce arieratele”, a spus Franks dupa o intalninre la ministerul Finantelor Publice cu mai multi reprezentanti ai Guvernului.
„Va fi ceruta o noua derogare, pentru ca tinta a fost ratata din nou”, a confirmat seful misiunii, solicitat sa precizeze in mod clar daca Romania va cere derogare pentru arierate, in conditiile in care numai in sectorul sanitar datoriile au urcat cu un miliard de lei.
Surse guvernamentale au declarat anterior ca FMI va cere din nou Guvernului sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de 1 miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat 2 miliarde lei catre acest sector.
Singura noua conditionalitate confirmata de misiunea FMI o reprezinta solicitarea de modificare a OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma „satisfacatoare”.
Arieratele din sanatate totalizeaza un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind inregistrate in ultima perioada, dupa ce statul a platit in septembrie doua miliarde de lei pentru stingerea datoriilor catre furnizori, iar FMI este ingrijorat ca sumele ar putea fi si mai mari.