Economia franceza ar depasi astfel Germania, liderul actual european, pana in anul 2035, iar 10 ani mai tarziu este foarte probabil ca Franta sa devina tara cu cea mai numeroasa populatie din UE.
Conform estimarilor CIA World Factbook, in 2005 economia franceza a inregistrat un PIB de 2.055 miliarde de dolari, iar cea germana a atins valoarea de 2.730 miliarde dolari.
Schimbarea polului de putere intre Germania si Franta va avea loc, cel mai probabil, intre anii 2025 si 2035: membrii generatiei baby-boomers vor iesi la pensie, iar cei ce ii vor inlocui vor fi prea putini pentru a putea recupera diferenta.
„Forta de munca redusa numeric va actiona ca o frana pentru cresterea economica germana astfel ca la acea vreme economia franceza va creste de doua ori mai repede”, spune Axel Plunnecke, cercetator al insitutului din Koln.
In prezent populatia Frantei este de 63 de milioane de oameni. Trei sferturi din crestere vine dinspre locuitorii autohtoni, restul fiind imigranti.
In Franta, politicile sociale referitoare la familie sunt destul de permisive – femeilor le este usor sa se ocupe atat de copii cat si de serviciu, mai degraba decat sa fie nevoite sa aleaga intre ele.
Germania are o populatie de 82 de milioane de oameni dar si o rata de natalitate joasa, de 1,4 copii pe familie, sub media europeana de 1,5. Din populatia activa, circa 30% sunt persoane care nu au copii. In Franta in schimb, media este de 2 copii pe familie.
In plus, in Germania, femeile sunt nevoite de multe ori sa aleaga intre a lucra si a avea copii, din cauza lipsei unor politici sociale care sa protejeze mamele.
De curand, guvernul de la Berlin a lansat niste propunei de masuri prin care sa indemne femeile sa se ocupe mai mult de viata familiala, printre care scutiri de taxe, facilitati pentru ingrijirea copiilor, precum si posibilitatea concediilor de maternitate.
Cu toate aceste masuri, va fi destul de greu ca Germania sa recupereze pasii pierduti deja in favoarea Frantei, care anual are 831.000 de nasteri, cu 23% mai mult fata de Germania.