Liderii europeni incerca duminica sa aunga la un acord pentru cresterea resurselor de 440 de miliarde de euro ale Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara intr-o masura suficienta pentru ca aceasta sa poata sprijini sistemul bancar european si sa opreasca extinderea contagiunii la tarile mari, precum Spania si Italia.
Sprijinita de majoritatea statelor din zona euro, inclusiv Spania si Italia, Franta sustine ca fondul european ar trebui sa primeasca licenta de banca, care ar permite cresterea capacitatii financiare la de cateva ori capitalul disponibil, prin accesarea de finantari de la BCE, relateaza Mediafax, citand Reuters.
Germania, care apara cu inversunare independenta BCE, institutie cu sediul la Frankfurt, avertizeaza ca folosirea BCE pentru a creste resursele fondului de urgenta ar incalca mandatul bancii centrale. Disputa publica este neobisnuita intre cele doua state care stabilesc impreuna cursul pentru zona euro. BCE se opune, de asemenea, planurilor Frantei.
Finlanda si Olanda, care se opun cresterii costurilor programelor de salvare a statelor cu probleme, sunt de partea Germaniei. O serie de tari ingrijorate din zona euro s-au raliat insa pozitiei Frantei.
„Francezii nu cedeaza si insista cu ideea lor. Pozitia Frantei nu s-a schimbat”, a declarat un diplomat european sustinator al planului Parisului.
Intr-o incercare de a clarifica situatia, oficiali germani au declarat ca pentru miercuri raman in discutie doar doua variante de crestrere a resurselor fondului de urgenta.
Prima implica garantarea partiala de catre fond a obligatiunilor riscante din zona euro, situatie care ar sustine increderea investitorilor si ar maximimza resursele. A doua varianta este cresterea capacitatii financiare prin infiintarea unui vehicul financiar special, capitalizat de tari donatoare precum China sau Brazilia.
Perspectiva de a lasa tari straine sa decida viitorul Europei a alarmat Comisia Europeana, iar aceasta varianta pare a avea putine sanse, mai ales din cauza implicatiilor asupra suveranitatii europene.
Franta insista ca exista modalitati de a evita incalcarea mandatului BCE, care interzice institutiei sa finanteze direct statele euro, si spera inca sa convinga Germania, noteaza Reuters.
Liderii francezi au pus in discutie concesii vizate de Berlin, precum pierderi de pana la 60% pentru bancile care detin obligatiuni ale statului elen, in speranta de a ajunge la un acord.
„Germanii sunt impotriva oricarei incalcari a regulilor BCE, dar optiunile nu ar fi neaparat incompatibile. Participarea BCE ar creste puternic eficienta oricarei solutii”, a spus o sursa franceza.
O parte importanta a analistilor economici considera ca varianta ramasa nu este viabila si vad BCE ca fiind, probabil, cea mai buna solutie. Doar BCE dispune de resurse financiare nelimitate, necesare pentru a convinge piata volatila ca actuala criza poate fi stopata.
Fondul Monetar International este de asemenea atras de propunerea Frantei, in timp ce toate partile implicate vor gasirea unei solutii inainte de summit-ul G20 de pe 3-4 noiembrie de la Cannes.
Chiar daca BCE s-a opus planului francez, situatia s-ar putea schimba, noteaza Reuters, dupa ce actualul presedinte, Jean-Claude Trichet, va fi inlocuit in noiembrie de Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei.