„Nu este doar opinia Frantei. Eu cred ca legatura implicita facuta de toate guvernele (statelor Uniunii) este ca, din moment ce conditiile cerute de mecanismul de control nu sunt total indeplinite, nu sunt fezabile multe lucruri, inclusiv asigurarea (de catre cele doua tari a) controlului la frontierele externe ale Uniunii. Nimeni nu s-a opus acestui punct de vedere”, a declarat secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.
Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, se afla sub monitorizarea Comisiei Europene (CE), din cauza unor deficiente ale sistemelor judiciare si in lupta impotriva coruptiei, potrivit Mediafax.
Comisia a precizat insa ca nu exista nicio legatura directa sau cerinta de ordin legal ca Mecanismul de Verificare si Cooperare sa fie ridicat inaintea accederii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.
„Comisia are dreptul sa spuna orice vrea. Dar Uniunea este alcatuita din 27 state care isi pun laolalta fragmente de suveranitate pentru a fi mai puternice impreuna. Insa nu exista un drept divin, care sa vina de la nu stiu ce Dumnezeu, dintr-un nor, ca lucrurile sa stea asa”, a declarat Lellouche cu privire la precizarea Comisiei.
„Exista o lege, care este Tratatul. Am citit ca Executivul european este gardianul Tratatelor, dar, pentru mine, care am fost ales in tara mea, gardianul Tratatelor sunt cetatenii francezi care l-au ratificat, dupa ce au respins Constitutia Europeana”, a adaugat el.
Lellouche i-a criticat dur pe jurnalisti, care, in opinia sa, incearca sa lanseze un „proces” impotriva Frantei.