„Vor fi si alte anunturi. Va trebui sa facem mai mult, desigur, mult mai mult. Franta s-a angajat sa reduca deficitul la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) pana in 2013. Suntem determinati sa atingem acest obiectiv”, a declarat Gueant, citat de Financial Times si preluat de Mediafax.
Guvernul pregateste un proiect de buget pentru 2011 si un plan de cheltuieli pe trei ani, a adaugat el.
Franta este presata sa dezvaluie detalii concrete legate de modul in care va reduce deficitul bugetar la 3% din PIB pentru a se conforma obligatiilor asumate prin tratatele UE, dupa ce mai multe state europene, printre care si Germania, au prezentat programe drastice de austeritate, noteaza Financial Times.
„Majoritatea statelor din zona euro au prezentat masuri pe termen mediu, precum Germania, tara care nu are nevoie de astfel de masuri la fel de mult ca Franta. Franta ar putea da detalii despre bugetul de stat asa cum a facut pentru reforma pensiilor”, a afirmat Laurence Boone, analist la Barclays Capital.
Guvernul francez mizeaza pe o crestere solida a economiei pentru a asigura jumatate din economiile de 100 de miliarde de euro necesare diminuarii deficitului. Restul economiilor vor proveni din reduceri de cheltuieli si majorari de taxe.
Reducerile de cheltuieli includ inghetarea, pe perioada 2011-2013, a transferurilor catre autoritatile locale, un ritm de crestere mai lent a cheltuielilor cu sanatatea si inghetarea cheltuielilor administratiei centrale, fiind excluse pensiile.
Guvernul va renunta de asemenea la scutiri fiscale de cinci miliarde de euro si ia in considerare o crestere anuala a taxelor de 3,7 miliarde de euro, pentru companii si persoanele bogate.
Ministrul Muncii, Eric Woerth, a anuntat recent ca guvernul vrea sa ridice varsta minima de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani pana in 2018 si sa majoreze impozitele pentru cetatenii bogati, in incercarea de a revitaliza bugetul dedicat pensiilor.