„Planul guvernului de reformare a sistemului pensiilor prevede cresterea graduala a varstei minime de pensionare de la 60 de ani, in prezent, la 62 de ani, pana in 2018”, a declarat Eric Woerth, ministrul Muncii, citat de Mediafax.
„Nu putem evita majorarea varstei de pensionare. Toti partenerii europeni vor muncii mai mult, iar noi nu putem evita acest trend”, a afirmat ministrul.
Planul guvernului va intampina, probabil, rezistenta din partea sindicatelor. Cu toate acestea, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a exprimat speranta ca reforma va convinge investitorii ca Parisul ia in serios problema revitalizarii finantelor publice si va permite Frantei sa obtina un rating mai bun pentru datorii.
Chiar daca reforma pensiilor va fi adoptata, Franta va avea una dintre mai mici varste de pesionare dintre statele dezvoltate. Astfel, Germania intentioneaza sa majoreze aceasta varsta la 67 de ani, iar Marea Britanie si Italia la 65 de ani.
Eric Woerth a anuntat, de asemenea, mai multe cresteri de taxe pe profitul din investitii.
„Aceia care au mai multe resurse decat altii ar trebui sa contribuie mai mult decat ceilalti la finantarea pensiilor”, a adaugat oficialul.
Reforma pensiilor va fi dezbatuta in parlament in septembrie.