Cresterea creditelor a franat puternic in 2008, valoarea imprumuturilor la sold acordate de banci chiar scazand in ultimele luni ale anului trecut.
Cresterea anuala a creditelor la sold ale bancilor, la finele lunii decembrie 2008 raportat la sfasitul anului 2007, a fost de 33,7% conform datelor prezentate marti de banca centrala. Majorarea este de aproximativ doua ori mai mica decat cea inregistrata la finele lui 2007, cand soldul creditelor urcase cu 60% fata de sfarsitul lui 2006.
In ultimele luni ale lui 2008, valoarea creditelor la sold ale bancilor s-a redus raportat la luna anterioara, ceea ce inseamna ca imprumuturile care au fost rambursate bancilor au depasit volumul creditelor acordate de finantatori in aceste luni.
Principala cauza a scaderii a fost criza de lichiditati, aparuta la nivelul sistemului bancar pe fondul crizei financiare. Tendita de scadere a fost accentuata si de reglementarile bancii centrale privind limitarea riscului creditarii, intrate in vigoare in luna octombrie 2008, care au condus la scaderea creditelor la care romanii au acces.
In conditiile in care creditarea este principala sursa de profit a bancilor, iar cresterea anuala a imprumurilor la sold la nivelul intregului sistem a fost anticipata de specialisti la niveluri intre 5 si 20% pentru 2009, se pune intrebarea cum vor evolua profiturile pietei in 2009.
In 2007, cel mai recent an pentru care exista date legate de castigul realizat de intregul sistem bancar, bancile din Romania au realizat un profit net cumulat de 2,74 miliarde lei (820 mil. euro la cursul mediu anual), in crestere cu 24,5% fata de rezultatul obtinut in 2006. In 2008, dupa primele 9 luni, profitul din sistem ajunsese deja la circa 1 mld. euro.
Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca profitabilitatea bancilor se va reduce mult in acest an, in special pe fondul reducerii marjelor de castig, in conditiile in care bancile sunt nevoite sa plateasca foarte scump resursele atrase, iar dobanzile percepute pentru credite nu au crescut in aceeasi masura.
In opinia acestuia, bancile cele mai expuse la scaderi de profit, sau care pot chiar intra pe pierdere, vor fi cele care au lucrat cu marje mici de castig in cazul contractelor de creditare incheiate in anii anteriori.
„In pericol vor fi in special bancile care, pentru a castiga cota de piata, au lucrat cu marje foarte mici de castig”, considera Ionut Dumitru. Finantatorii care au acordat credite pe termen lung vor fi nevoiti sa isi refinanteze liniile de credit la costuri mai mari, iar bancile care si-au fixat marje mici de castig la imprumuturi isi vor vedea anulate aceste profituri, inregistrand chiar pierderi pentru aceste credite,.
Acesta a explicat ca este de asteptat ca in 2009 bancile sa se confrunte si cu sume nerambursate mai mari ca in anii anteriori, fiind nevoite sa creasca volumul provizioanelor, ceea ce le va diminua de asemenea profiturile. In schimb, considera Ionut Dumitru, institutiile financiare care au realizat profituri consistente si au fost si prudente in acordarea creditelor, vor realiza profit si in 2009.
Cu toate acestea, ultimele luni din 2008 au determinat bancile sa devina mai prudente si sa puna accentul si pe alte activitati conexe activitatii de baza, strategie pe care ar putea-o continua in 2009, atrag atentia alti reprezentanti ai pietei.
Astfel, chiar daca in primele luni din 2008 s-a creditat hazardat, in ultimele luni ale anului anterior marjele de castig ale bancilor au crescut mult, ceea ar putea diminua din pierderile institutiilor, observa Dragos Cabat, seful asociatiei analistilor financiari, CFA Romania, care a mentionat ca, in prezent, bancile care ofera credite lucreaza cu marje de castig si de cate 8 puncte procentuale.
In plus, sustine acesta, „chiar daca bancile nu prea mai realizeaza bani prin credite, sa nu uitam ca acestea scot castiguri importante de pe piata interbancara, prin trezorerie”.
In acest sens, Ion Dobrica, director general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica, a mentionat ca, desi in acest an creditatea este de asteptat sa franeze, bancile isi vor folosi resursele pe care nu le vor indrepta spre imprumuturi pentru a genera alte forme de venituri profitabile. „Sa nu uitam ca finantatorii castiga si din trezorerie, si din operatiuni, si din schimb valutar, activitati ce pot prelua fondurile ce nu sunt virate spre credite”, a spus Ion Dobrica.
Directorul BCC se asteapta ca veniturile dinspre aceste activitati sa detina ponderi mai importante in acest an in cifra de afaceri a bancilor, fata de cele din anii anteriori.
„In discutiile purtate de banci cu banca centrala am vazut ca se merge pe scenarii de crestere a creditarii cu 20%. Este posibil insa ca fiind o perioada de criza, procentul sa fie mai mic”, a mentionat acesta. Cu toate acestea, creditarea isi va continua cresterea la nivel de sistem bancar. Ion Dobrica a subliniat ca in ianurie, la nivelul Bancii Carpatica, s-a observat chiar o accelerare a creditarii, comparativ cu finalul anului trecut.
In plus, considera acesta, creditarea va continua sa creasca si cu ajutorul noilor modificari aduse de banca centrala regulamentului de limitare a riscului creditarii, prin care bancile vor acorda credite mai mari pe segmentul imobiliar.
Conform directorului general adjunct al Bancii Carpatica, bancile au depasit faza in care se temeau sa ia in garantie active imobiliare ale caror valoare s-ar putea deprecia in timp, prin aplicarea unor coeficienti mai stricti de prudentialitate.
Spre exemplu, in ceea ce priveste creditele ipotecare, s-au modificat coeficientii de ajustare a evaluarilor, iar „daca pana acum catva timp, la evaluarea ipotecii se lua in calcul doar 80% din valoarea acesteia, acum este posibil ca acest procent sa scada”, a mentionat Ion Dobrica.
Va putea fi vorba de o crestere a profitului, in 2009, raportat la 2008, la nivel de intreg sistem bancar? In opinia lui Dragos Cabat, presedinte CFA Romania, am putea asista in 2009 la o crestere a profitului pietei bancare cu 10-15% in lei, ceea ce, exprimat in euro, la un curs mediu anual de circa 4,2 lei/euro, ar putea insemna o scadere a profitului la nivelul pietei, fata de anul anterior.
Dragos Cabat a mentionat ca marja de crestere a fost calculata pentru situatia in care creditarea ar decurge ca pana acum, conform trendului initiat in ultimele luni din 2008.
Profitul la nivelul pietei locale ar putea fi mai mare doar daca am asista la reluarea creditarii, ceea ce ar insemna insa, automat, si declansarea concurentei intre banci, si ar conduce la reducerea marjelor. „Ar fi posibil atunci sa vedem marje intre 2 si 5 puncte procentuale”, a mentionat acesta.
La randul sau, consultantul financiar Bogdan Baltazar se asteapta la o crestere a profitului pietei bancare de 15% sau sub acest nivel. Scenariul pe care acesta il ia in calcul se bazeaza pe faptul ca la nivelul sistemului bancar va exista o crestere marginala a creditarii, pe piata existand suficienta cerere de credite.
„Nu cred ca vom avea companii care sa intre pe pierdere, dar profiturile ma astept sa stagneze sau sa creasca moderat”, a mentionat Baltazar.