Un sir de ani de crestere alerta, alimentata de credite ieftine, s-a incheiat anul trecut, cand economia Romaniei a scazut cu 7,1%, mentioneaza publicatia citata.
Masurile de austeritate la care tara a recurs in baza intelegerilor convenite cu Fondul Monetar International in cadrul acordului de imprumut vor conduce catre o recesiune de 1,9% in 2010, ceea ce amana revenirea economica pentru anul 2011.
Rata creditelor neperformante (credite clasificate ca indoielnice si pierderi din total portofoliu) este in prezent de 17,8%, fata de 11,8% cu un an in urma.
In condiitile in care situatia multor debitori s-a deteriorat, competitia bancilor pentru finantarea companiilor mari solvabile s-a intensificat, mai scrie ziarul britanic.
Ziarul britanic il citeaza pe Dominic Bruynseels, directorul executiv al BCR: „Sunt inca probleme cu creditele din zona IMM-urilor, care au dificultati cu cash flow-ul si probleme din cauza arieratelor. Statul va trebui insa sa isi achite arieratele, ca parte a acordului incheiat de Romania cu FMI. Daca acest lucru se intampla, situatia IMM-urilor va fi imbunatatita”.
Guy Poupet, seful BRD SocGen, a confirmat la randul sau pentru FT ca situatia din Romania este departe de a se fi redresat: „Romania nu este Grecia, dar nici nu as putea spune ca perioada de recuperare a inceput”.
Cu toate acestea, bancile romanesti par bine protejate in socurilor viitoare si bine capitalizate, potrivit FT.