„Paradis de inchiriat” – asa intituleaza prestigioasa publicatie un articol despre Romania, aparut in contextul anuntului ca guvernul roman negociaza un acord de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI).
Financial Times Deutschland (FTD) ajunge la concluzia ca Romania a fost luata pe nepregatite de criza si ca acum se comporta complet „neajutorat”, avand in vedere ca se discuta inclusiv despre inchirierea Deltei Dunarii pentru a face rost de bani, relateaza NewsIn.
Descriind paradisul Deltei Dunarii, FTD constata ca intre timp, acestei bogatii a naturii i s-a gasit o alta intrebuintare: sa salveze populatia pe timp de recesiune.
„Ideea apartine vicepresedintelui Senatului, Dan Voiculescu. In contextul crizei financiare si a lipsei de fonduri, Voiculescu sustine ca o solutie viabila ar fi si inchirierea Deltei Dunarii pentru 300 milioane de euro. Romania nu ar mai avea nevoie de ajutor extern, folosind astfel din numeroasele resurse interne neexploatate”, scrie ironic FTD.
In ciuda propunerii lui Voiculescu, se pare ca banii atat de necesari vor veni totusi de la FMI si de la UE, constata publicatia.
„Cu toate acestea, solutia propusa de Dan Voiculescu arata cat de nepregatia si de neajutorata este in momentul de fata Romania in fata crizei. Intr-un sondaj realizat inainte de Craciun, peste jumatate dintre romani declarau ca actuala criza financiara nu i-a afectat in mod direct. Acest optimism a fost indus si de clasa politca, in timp ce tari vecine, ca Ungaria de exemplu, erau deja ingenuncheate”, scrie ziarul de profil economic.
„La putin timp dupa inceputul anului, Romania a fost lovita din plin. Leul a pierdut in cateva saptamani aproape 10 procente din valoarea sa, iar cei mai afectati au fost romanii care aveau credite de consum in moneda straina. O practica des intalnita era ca aceste credite sa fie oferite prin SMS, iar acceptul se facea cam tot asa”, arata FTD, incercand sa atraga atentia asupra usurintei cu care se acordau credite de consum.
Publicatia il citeaza si pe Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care „s-a grabit” sa explice ca devalorizarea leului a fost cauzata de manipulari ale unor banci straine.
Scumpirea creditelor a afectat mai ales sectorul constructiilor, care pana acum a fost unul dintre motoarele principale ale cresterii economice ale tarii din ultimii ani. Anul trecut insa, proportia constructiilor noi in totalul la nivel national a scazut cu 64% fata de 2007.
FTD considera ca „politicienii de la Bucuresti gestioneaza cu greu aceasta criza” si il citeaza pe Mircea Geoana, presedintele Senatului, care a declarat de curand ca „pe moment nu exista un pachet coerent de masuri anticriza”.
Mai mult, de indata ce Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania va negocia o finantare de la FMI si UE, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu a folosit ocazia sa critice guvernarea: „Romania nu are nevoie de credit extern, ci de o conducere competenta”.
In ciuda „haosului din politica” exista si vesti bune pentru romani, scrie FTD, referindu-se la anuntul Dacia de a creste din nou productia de masini, de la 1.085 la 1.200 de unitati pe zi.
„Programul de reinnoire a parcului auto din Germania, care a determinat o crestere a cererii de automobile noi, a facut ca aceasta crestere de productie sa fie necesara”, conchide Financial Times Deutschland.
Aceeasi publicatie scria la mijlocul lunii februarie ca programul de tip „Rabla” din Germania avantajeaza producatorii straini precum Dacia – ale carui vanzari au crescut de 12 ori – in detrimentul celor autohtoni si a criticat „politicienii de conjunctura” de la Berlin care au nu au luat acest efect in calcul.