In 2008, bugetul de stat a incasat 3,87 miliarde de lei din acciza la tutun.
Potrivit lui Blejnar, veniturile la buget obtinute din acciza la tutun vor urca si in acest an, in special ca urmare a majorarii cotelor de impunere de la 1 ianuarie, dar si a cresterii cursului de schimb.
In ceea ce priveste o contrabanda cu tigarete, presedintele ANAF a precizat ca institutia va monitoriza cu prioritare locatiile cu risc fiscal ridicat unde se comercializeaza tigarete, prin intensificarea actiunilor de control ale Garzii Financiare si Autoritatii Nationale a Vamilor.
„Singura metoda prin care cred ca ar putea scadea veniturile din acciza la tutun in acest an este daca foarte multi oameni se lasa de fumat. Dar nu sunt ingrijorat in aceasta privinta pentru ca, astfel, am castiga teren pe segmentul de sanatate”, a spus Blejnar.
Accizele la tutun au crescut anul trecut cu 14 euro, in doua transe de cate 7 euro, aplicate in luna aprilie si sepetembrie, de la 50 de euro pe 1.000 de tigarete la 64 de euro pe 1.000 de tigarete. Majoarearea de 28% accizelor s-a tradus intr-o crestere a pretului cu 33% pe parcursului lui 2009, de la 6,6- 6,7 lei/ pachet, la 8,8 lei/pachet.
De la 1 ianuarie 2010, acciza la tigarete a urcat de la 64 euro la 74 de euro, iar pretul celor mai bine vandute sortimente a atins 10 lei, ceea ce inseamna o crestere de peste 50% fata de inceputul anului trecut. Comparativ cu inceputul lui 2009, acciza la tigari este mai mare cu 48%, la care se adauga o cresetere cu 14% din cursul de schimb utilizat.
Nivelul accizei in lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar din prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Astfel, accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana, fata de 3,7364 lei/euro, folosita la calculul accizelor pentru 2009.