„Greva de avertisment va afecta activitatea a 350 de institutii publice din tara si din Capitala, unde angajatii a 37 de agentii, ministere, administratii fiscale si administratii publice vor intrerupe lucrul pentru a protesta fata de decizia guvernului de a reduce veniturile bugetarilor cu pana la 50%”, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici SNFP), Ingrid Iordache.
Sindicalistii sustin ca vor participa la greva de avertisment sute de angajati ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii, MAE, Ministerului Transporturilor, CNSAS, ANL, Primariei Municipiului Bucuresti, ANAF, Garzii Financiare, ANOFM, Agentiilor Locale de Ocupare a Fortei de Munca din sectoarele 1, 2, 4 si 5 si ai Agentiilor Municipale de Prestatii Sociale.
„Aproape 350 de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe au anuntat ca vor protesta in fata ministerului, peste 100 de salariati ai CNSAS vor iesi in strada si aproape 200 de salariati din Ministerul Transporturilor vor intrerupe lucrul”, a precizat vicepresedintele SNFP.
Sindicalistii sunt nemultumiti ca negocierile purtate pana acum cu reprezentantii Ministerului Muncii si ai Ministerului Finantelor nu au ajuns la nici un rezultat si ameninta cu declansarea grevei generale, incepand din 9 martie.
„Daca se va decide eliminarea sporurilor si a stimulentelor vom avea cazuri in care un angajat cu studii superioare va avea un salariu brut mai mic decat salariul minim pe economie. In aceasta situatie se afla o angajata cu studii superioare din Ministerul Muncii ce ar urma sa castige 590 de lei pe luna si alti salariati din Ministerul Finantelor”, a mai spus liderul sindical.
Presedintele SNFP, Sebastian Oprescu, sustine ca reducerea sau anularea unor sporuri si stimulente acordate functionarilor publici va duce la diminuarea semnificativa a salariilor bugetarilor si va face ca venitul mediu al angajatilor din administratia publica sa scada la 900-1.000 lei, de la 1.700 lei in 2008.
Guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare in acest an cu 1,62 miliarde lei prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare si eliminarea a 18 sporuri si indemnizatii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta.