- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fuziune sub semnul intrebarii: Alpha Bank vrea o noua adunare, EFG spune ca e aprobata

31 Jan, 15:41 • Redactia DailyBusiness
Alpha Bank a anuntat ca vrea o noua adunare a actionarilor in privinta fuziunii cu EFG Eurobank, care sa fie informata de costurile celor doua grupuri privind reducerea datoriilor Greciei, insa EFG afirma ca fuziunea a fost deja aprobata de actionari si conditionata doar de acordul autoritatilor.
Fuziune sub semnul intrebarii: Alpha Bank vrea o noua adunare, EFG spune ca e aprobata

Cele doua banci au revenit cu informatii mai detaliate, dupa ce initial au remis bursei din Atena comunicate foarte scurte.

Grupul Alpha Bank a anuntat, luni, intr-un prim comunicat transmis bursei, ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/fuziunea-alpha-bank-efg-eurobank-ar-putea-fi-intarziata-73306/]nu poate da o estimare precisa pentru pentru un calendar[/url] si evolutia de ansamblu a fuziunii celor doua banci.

Anuntul foarte scurt al Alpha Bank a fost urmat de un raspuns la fel de scurt al EFG, care informa ca se consulta cu Alpha Bank pentru a finaliza procesul de fuziune cat mai curand posibil. Potrivit EFG, nu existau motive pentru a amana incheierea fuziunii.

Alpha Bank a revenit cu un al doilea comunicat in care a explicat ca adunarea generala a actionarilor bancii din noiembrie nu a luat in calcul impactul costurilor din participarea celor doua banci in programul de reducere a datoriilor statului elen catre creditorii privati. Liderii europeni au convenit la sfarsitul lunii octombrie cu reprezentanti ai sectorului bancar international ca investitorii privati care detin obligatiuni ale Greciei sa accepte pierderi de 50%. Detaliile acestei intelegeri se discuta inca, iar un acord final ar putea fi anuntat in aceasta saptamana.

Conducerile celor doua banci au confirmat la momentul respectiv ca nu pot determina impactul implicarii in reducerea datoriilor statului elen, din cauza lipsei de claritate asupra termenilor implmentarii, se arata in comunicatul Alpha Bank.

„Alpha Bank intentioneaza sa astepte finalizarea termenilor acordului de implicare a sectorului privat in reducerea datoriilor Greciei si sa intruneasca o adunare generala a actionarilor, care sa fie informata si sa decida in consecinta”, se arata in al doilea comunicat al Alpha Bank. Banca noteaza ca, potrivit asteptarilor, impactul asupra celor doua parti va fi disproportionat.

Potrivit celui de-al doilea comunicat al EFG Eurobank, transmis ca raspuns la al doilea anunt al Alpha Bank, finalizarea fuziunii, deja aprobata de adunarile generale ale actionarilor in noiembrie, a avut drept singura conditie acordul autoritatilor competente din Grecia, relateaza Mediafax.

„Toate aprobarile necesare au fost obtinute si mai sunt in asteptare doar semnarea actului notarial, formalitati procedurale si aprobari formale”, se arata in comunicatul EFG.

La momentul adunarilor generale, se cunosteau deja parametrii si cadrul de baza pentru participarea sectorului privat la reducerea datoriilor statului elen, conform deciziilor luate la summit-ul UE din 26-27 octombrie, potrivit bancii.

Chiar daca impactul final nu era cunocut, deciziile adunarilor generale ale actionarilor nu au stabilit drept conditie pentru finalizarea fuziunii incheierea unui acord pentru reducerea datoriilor Greciei sau evaluarea impactului si nimic de acest fel nu a fot comunicat comunitatii investitorilor.

„Toate conditiile si aprobarile fuziunii au fost indeplinite si nu este necesara nicio alta decizie din partea unei entitati corporatiste”, noteaza EFG.

La 13:40, actiunile Alpha Bank se aflau pe bursa din Atena in crestere cu 14,5%, iar cele ale EFG in urcare cu 0,38%. Cotatia EFG a inregistrat un declin de aproape 11% in prima parte a sedintei de luni, inainte de a recupera pierderile. Cotatiile celor doua banci au fost suspendate luni, ca urmare a anunturilor legate de fuziune.

Alpha Bank si EFG Eurobank, situate pe pozitiile a doua si a treia in topul bancilor din Grecia, au convenit in august sa fuzioneze si [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/se-naste-a-treia-mare-banca-din-romania-concurenta-a-dat-unda-verde-fuziunii-alpha-bank-cu-bancpost-71214/]sa creeze cea mai mare banca a tarii[/url], pentru a face fata mai usor crizei datoriilor.

Dupa ce Alpha Bank a anuntat, luni, ca vrea sa astepte finalizarea acordului pentru reducerea datoriilor Greciei, Ministerul elen al Finantelor a transmis, intr-un comunicat citat de agentia Athens News si Reuters, ca nu exista niciun motiv pentru care negocierile privind schimbul de obligatiuni ar trebui sa afecteze procesul de fuziune dintre cele doua banci.

„Managementul celor doua banci a urmarit indeaproape negocierile dintre Grecia si creditorii privati. Astfel, ei cunosc acordul cadru PSI (participarea sectorului privat la programul de salvare a Greciei – n.r.), care nu este nou si nu a fost modificat fata de varianta luata in calcul anterior”, se spune in comunicat.

Expunerea EFG pe obligatiuni ale statului elen este de aproximativ doua ori mai mare decat cea a Alpha Bank. EFG detine obligatiuni guvernamentale de 6,9 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 3,8 miliarde de euro, potrivit Reuters.

„[b]Piata estimeaza ca termenii acordului s-ar putea schimba in favoarea Alpha Bank[/b]. EFG Eurobank are un portofoliu mai mare de obligatiuni guvernamentale elene, asa ca, potrivit pierderilor rezultate din valoarea neta actuala a obligatiunilor de stat, n.r.), va avea un necesar de recapitalizare mai mare”, a declarat un analist bancar.

In urma fuziunii, actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, ar trebui sa primeasca 5 actiuni la compania formata prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank. De asemenea, pentru fiecare actiune Alpha Bank va fi acordata o actiune Alpha Eurobank.

„Piata considera ca Alpha Bank este intr-o pozitie mai buna daca se modifica raportul schimbului de actiuni sau se renunta la fuziune”, a declarat traderul-sef al Beta Securities, Takis Zamanis.

In Romania, Consiliul Concurentei a autorizat absorbtia EFG Eurobank de catre Alpha Bank, stabilind ca fuziunea nu denatureaza concurenta pe piata romaneasca. In Romania, fuziunea EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare inregistrata pana in prezent pe piata locala, banca rezultata urmand sa ocupe locul al treilea in functie de active.

In Romania, grupul Alpha detine controlul asupra Alpha Bank Romania, Alpha Leasing Romania IFN, SSIF Alpha Finance Romania, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita Romania si AGI-RRE Participations 1.

Pe piata locala, grupul EFG detine controlul asupra Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale si EFG IT Shared Services.

Urmărește Daily Business pe Google News