Capitalia, considerata una din ultimele banci italiene ce poate fi preluata prin achizitia actiunilor prezente pe piata, este de mult vazuta ca urmatoarea tinta a tendintei de consolidare ce caracterizeaza momentan piata bancara.
Insa speculatiile privind o eventuala tranzactie au fost intensificate recent dupa ce atat Capitalia cat si UniCredit au angajat consultanti specializati in fuziuni si dupa ce sefii celor doua grupuri s-au intalnit la sfarsitul saptamanii trecute.
Unicredit, a carui valoare de piata se ridica la aproximativ 80 miliarde euro, a afirmat ca grupul Capitalia, evaluat la 18 miliarde euro, cu sediul la Roma, ar putea fi o potentiala tinta de preluare, chiar daca cele doua grupuri au negat ca se afla in discutii in acest sens.
„Credem ca cea mai posibila optiune ramane o fuziune cu UniCredit”, a precizat analistul Alessandro Roccati, estimand ca oferta de preluare se va ridica la 8,3 euro pentru fiecare actiune Capitalia.
Analistii sunt de parere ca aceasta afacere ar fi benefica pentru filialele celor doua grupuri, specializate in operatiuni de larg consum. Doua treimi din bancile UniCredit se afla in nordul Italiei, complementand prezenta puternica a Capitalia in sudul peninsulei, unde se afla peste doua treimi din filialele Capitalia.
Aceasta fuziune ar da nastere celei mai mari banci italiene din punct de vedere al valorii de piata, insa sunt mari sanse ca grupul rival Intesa Sanpaolo sa ramana principalul grup bancar italian pentru ca detine peste 5.500 de filiale in Italia, si o cota de piata de aproximativ 20%.
Banca rezultata dupa fuziunea UniCredit cu Capitalia ar exercita influenta asupra a doi actori de prim rang al sectorului financiar italian, Mediobanca si Generali. Colosul financiar italian ar detine 18% din banca comerciala Mediobanca respectiv 6,5% din grupul de asigurari Generali.
Capitalia a fost analizata de multe banci straine doritoare sa preia o parte din cota de piata italiana, aici fiind inclus si cel mai mare actionar al Capitalia, grupul olandez ABN AMRO.