Reprezentanti ai FMI se vor intalni in acest weekend cu ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din statele G20 pentru a desena un program de masuri destinate sa echilibreze urmatoarea repriza de crestere a economiei mondiale.
Principalele obiective pe care se vor axa discutiile sunt evitarea „distorsiunilor” precum deficitul comercial urias al Statelor Unite si excedentul de cont curent al Chinei, factori care se numara, potrivit economistilor, printre principalele cauze ale celei mai severe recesiuni globale de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, transmite Bloomberg.
Insa exista riscuri mari ca guvernele sa promita ca isi vor „schimba in bine metodele” si sa ignore sfaturile Fondului Monetar International, au aratat in 3 interviuri separate Kenneth Rogoff, Raghuram Rajan si Simon Johnson, economisti sefi ai FMI in perioada 2001-2008.
FMI a mai incercat in 2006, insa fara succes, sa abordeze dezechilbrele din comertul global, iar institutia financiara internationala nu dispune nici acum de instrumentele care i-ar permite sa-si impuna recomandarile, potrivit celor trei experti.
„Sunt destul de sceptic. Intrebarea este care vor fi punctele de presiune disponibile, si nu vad nici unul”, a declarat Johnson, care preda in prezent la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, SUA.
Ministrii de Finante si sefii bancilor centrale din statele G20, inclusiv Timothy Geithner, secretarul general al Trezoreriei Statelor Unite, si Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, incep vineri la St. Andrews, Scotia, doua zile de discutii pe tema dezechilibrelor din economia globala.
Liderii incearca sa evite repetarea scenariului ultimei perioade de expansiune economica, dominata de consumul din SUA si „explozia” exporturilor din Asia.
Rogoff, acum profesor la Universitatea Harvard, considera ca FMI este cea mai recomandata institutie pentru monitorizarea si propunerea de masuri pentru corectarea dezechilbrelor.
Rajan, care preda la Universitatea din Chicago, anticipeaza ca liderii politici se vor opune schimbarilor.
„Orice schimbare de asemenea magnitudine implica multe dificultati. Calculul politic nu prefera niciodata neplacerile pe termen scurt celor pe termen lung, ceea ce ar fi insa necesar pentru a reusi reechilibrarea. Cu cat ignoram problema mai mult timp, cu atat vom amana solutionarea ei si crearea unui mediu propice pentru rezolvarea chestiunilor care vor aparea in viitor”, a afirmat Rajan.
Daca guvernele marilor puteri ale lumii decid sa ignore sugestiile FMI, institutia „nu poate face prea multe”, avertizeaza si Rogoff.
„Atat timp cat China este dispusa sa furnizeze Statelor Unite mult capital la dobanzi reduse, nu ne putem astepta ca americanii sa stranga cureaua prea curand”, a aratat el.