„Toata lumea trebuie sa se adapteze la noul mediu. Este ‘Darwian’. Daca nu ne adaptam la noua clima, la faptul ca nu mai e asa de mult oxigen in atmosfera atunci o sa murim. Dar daca ne adaptam, o sa supravietuim si o sa avem o piata mai mare. Si cand spun noi, ma refer la societatile din Romania. Cred ca pentru cele care reusesc sa-si schimbe un pic mentalitatea, poate chiar un pic business-ul, managementul daca este nevoie, ca sa poata sa se adapteze la piata asta, atunci viata o sa fie foarte buna anul viitor, caci concurentii vor fi morti, daca nu s-au adaptat si ei”, a declarat Gabriel Klarsfeld.
Anul trecut, nu existau probleme majore pe piata de M&A, potrivit acestuia. „Existau probleme de tipul – clientii nu erau destul de atenti la ce cumparau si nu stiau ce sa faca cu ce au cumparat. Cand viata e prea buna e usor sa cumperi ceva si sa te gandesti ca o sa creasca cu 20% orice ai face. Problema e ca astazi, mai ales pe piata de M&A imobiliar, cred ca unii au surprize”, a adaugat Klarsfeld.
Piata de fuziuni si achizitii a fost estimata anul acesta la 2 miliarde de euro, in scadere de la cele 6-7 miliarde raportate anul trecut. Pana in prezent anul acesta, piata a ajuns la 1,2 miliarde de euro, iar ca numar, nu au fost mai mult de 100 de tranzactii, din care maxim 10 au depasit suma de 15 milioane de euro. Piata a fost caracterizata de tranzactii mici, oportuniste, potrivit Ioanei Filipescu, managing director Raiffeisen Investment.
„Sunt optimist pentru piata de M&A insa nu cred in deal-uri mari anul acesta”, a mai declarat Klarsfeld. „In primul rand, nu sunt atat de multe tinte mari in Romania. Nu o sa se mai vanda Petrom-ul. Deal-uri mari o sa fie la nivel global si poate sa aiba o legatura cu Romania. Dar deal-uri mari in Romania, nu cred. Din acest punct de vedere trebuie sa fiu pesimist, din pacate. Cred ca din pacate oamenii o sa ajunga intr-o situatie in care, intr-un fel sau altul, trebuie sa faca deal-uri. Si, cred ca, intr-un fel, disperarea o sa motiveze oamenii”,
Pentru a atrage un fond de private equity, compania care doreste sa fie achizitionata trebuie sa il ‘convinga’ de faptul ca este pe drumul cel bun, ca este in crestere. „Diferenta dintre un private equity si un investitor industrial este ca unul stie sa aiba grija de o companie si sa o integreze in grupul sau si celalalt stie sa tina un activ financiar. Nu e aceeasi munca. Si ce poate sa fie atractiv pentru un strategic poate nu are niciun interes pentru un investitor financiar”, a adaugat Klarsfeld.
In ceea ce priveste domeniile cu cele mai multe tranzactii, acesta a mentionat IT-ul, telecomul, serviciile si energia regenerabila. „Incercam cu totii sa ne uitam in globul de cristal pentru a vedea care este industria anului, insa nu cred ca exista un raspuns corect. Activam inca pe o piata oportunista. Daca exista o tinta care este atractiva pentru unii, acestia o sa incerce sa o cumpere”, a estimat Klarsfeld.
„Statul ar fi putut sa faca multe lucruri insa, din pacate, suntem in an cu alegeri. Iar acest lucru influenteaza in fiecare zi mersul lucrurilor. Faptul ca TVA-ul nu este platit la timp la societati este o problema. Faptul ca statul are datorii la societati nu e o chestie ideala in perioada de criza, dar nu sunt primul care o spune si poate ca intr-o zi o sa avem si un guvern de criza”, a conchis acesta.