Astfel, clientii interesati sa acceseze credite prin programul „Mihail Kogalniceanu” vor beneficia de o dobanda calculata pe baza indicelui Robor la sase luni, plus o marja de 5%, din cuantumul careia vor achita bancii un procent de 30%, restul de 70% fiind subventionat de catre stat, in limita a 6,5% pe an din soldul creditului utilizat.
La acordarea acestui tip de credit, Garanti Bank percepe un comision de 0,5% din valoarea creditului acordat, platibil o singura data, si un comision de administrare lunar de 0,1% calculat la valoarea soldului creditului utilizat.
„Consideram ca lansarea acestui program vine in sprijinul multor intreprinderi mici si mijlocii care vor putea obtine finantare la dobanzi foarte atractive. Garanti Bank a sustinut acest segment de clienti in permanenta prin oferte flexibile ce au tinut cont de specificul activitatii, si ne bucuram ca de acum putem adauga acestor avantaje si dobanda subventionata la creditele acordate prin programul Mihail Kogalniceanu”, a declarat Ilgaz Kaya, Director Central Marketing.
Prezenta pe piata din Romania din 1998, Garanti Bank a dezvoltat un portofoliu solid de clienti, de peste 200.000. Banca detine o retea de 77 de agentii, 180 de bancomate si peste 7.500 de terminale POS.
Efectele produse in economie de programul guvernamental Mihail Kogalniceanu, de acordare a facilitatilor de creditare pentru IMM-uri, vor fi doar la nivelul psihologic, sustin bancherii. Si asta in ciuda faptului ca masura era anuntata la sfarsitul lunii iulie de membri Executivului ca una adaugata „la evantaiul larg deschis al masurilor de stimulare a relansarii economice”.
Astfel, micii antreprenori s-ar putea simti protejati de umbrela statului in conditiile in care, potrivit Ramonei Stefan, directorul de vanzari pe segmentul IMM la OTP Bank, intreprinzatorii „se tot intreaba ce face Guvernul pentru ei”.
Avantajele principale pe care le prezinta programul constau in subventionarea a maximum 70% din rata dobanzii aferente liniei de finantare pe care IMM-ul vrea sa o acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an.
De asemenea, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va acoperi maximum 80% din valoarea creditului accesat, garantia nedepasind insa 100.000 de lei.
Cu toate acestea, in goana dupa clienti, bancile s-au grabit sa se inscrie in programul Mihail Kogalniceanu, astfel ca zece dintre ele se bat pentru suma de 165 milioane de lei, cat reprezinta plafonul bugetului total maxim al subventiei in perioada 2011-2013, acordat de Executiv. Banii provin din rectificarea bugetare facuta in luna iulie.
Printre acestea se numara BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank Romania, Alpha Bank, Garanti Bank.