Proiectul Nabucco presupune constructia unei conducte de 3.300 de kilometri in valoare de 4,6 miliarde de euro si se afla sub coordonare austriaca. Acesta ar urma sa transporte gaz provenit din Marea Caspica si din Iran catre Europa prin Turcia si prin Balcani, relateaza Newsin.
Nabucco beneficiaza de sustinere puternica din partea Uniunii Europene si SUA, nerabdatoare sa reduca dependenta Europei de gazul livrat din Rusia, iar cateva dintre marile companii din domeniul energetic si-au exprimat interesul pentru a se implica in proiect.
„Daca ne gandim la cantitatea de gaz pe care o poate transporta linia Nabucco, chiar si Rusia ar putea sa se implice in proiect”, a declarat o sursa oficiala din cadrul Ministerului turc al Energiei pentru Reuters, cu conditia anonimatului.
Aceasta a confirmat ca in ultimile saptamani Gazprom a desfasurat tratative cu consortiul europeano-american pentru distributia de gaz pe linia Nabucco, care va putea transporta 31 de miliarde de metri cubi pe an, la capacitate maxima.
„Consortiul este tolerant fata de aceasta idee. Nu se asteapta obiectii din partea SUA ori Europei cu privire la transportul gazului rusesc prin conducta”, a adaugat aceeasi sursa.
Grupul petrolier austriac, OMV, care se ocupa de exploatarea petrolului si gazelor naturale, se afla la conducerea consortiumului Nabucco care include companii originare in tarile de tranzit – MOL din Ungaria, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din Romania si compania turceasca de stat Botas.
Proiectul Nabucco a fost criticat pentru intarziere, pentru lipsa unui program convingator care sa precizeze inceperea activitatii si pentru presupuse ezitari din partea Ungariei.