Noua companie, in care Gazprom Neft va detine 51% din actiuni si Lukoil 49%, va coordona operatiunile de exploatare, dezvoltare si productie de petrol si gaze naturale in regiuni de interes comun, precum estul Siberiei, Timan-Pechira – in regiunile arctice ale Rusiei, si Marea Caspica, a precizat primul vice-presedinte al Lukoil, Ravil Maganov.
Oficialul Lukoil nu a oferit insa detalii despre valoarea companiei, despre investitiile viitoare si nici despre cantitatea de petrol pe care o va produce.
Decizie strategica
Analistii economici, citati de Reuters, sunt de parere ca legaturile companiei Gazprom cu Kremlinul ar putea reprezenta un lucru pozitiv pentru Lukoil, care ar fi astfel protejat de presiunile venite din partea autoritatilor, iar Lukoil ar putea ajuta monopolul rusesc de gaze naturale sa isi indeplineasca ambitiile de a deveni un actor important pe piata petroliera.
De altfel, cel mai mare grup petrolier al Rusiei, Lukoil, controlat in proportie de 20% de grupul petrolier american ConocoPhillips, a anuntat ca planuieste se devina al doilea producator rus de gaze naturale dupa Gazprom, a anuntat vice-presedintele companiei, Leonid Fedun, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare pentru anul 2006. In plus, alianta cu Gazprom ar putea ajuta grupul Lukoil sa castige licitatii pentru anumite campuri petroliere din regiunea Timan-Pechora, unde compania Lukoil este implicata activ.
Grupul Gazprom, care detine monopol al extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, cu o valoare de piata de 300 de miliarde de dolari. Lukoil, pe de alta parte, detine locul II in lume la rezerve petroliere, dupa Exxon, deruleaza activitati in 26 de state, detine opt rafinarii si 5.830 de benzinarii, dintre care 2.000 in SUA. Anul trecut, Lukoil a obtinut un profit net de 7,48 miliarde dolari.