- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Gazprom vs. UE, sau razboiul vorbelor in energie

23 Mar, 15:49 • Redactia DailyBusiness
Gigantul energetic rus a facut recent o miscare puternica pe piata energetica, adaugand 30 de miliarde de metri cubi de gaz si inlocuind complet productia totala de 582 de miliarde de metri cubi. Mutarea Rusiei ar trebui sa linisteasca o Europa dependenta de energia Gazprom, dar valurile facute de negocierile esuate in trecut au lasat cicatrici adanci.
Gazprom vs. UE, sau razboiul vorbelor in energie

Volumul de gaz al Gazprom este suficient pentru a acoperi consumul Uniunii pentru un intreg an, iar Rusia nu a pierdut ocazia de a asigura Europa de bunele sale intentii. Gazprom detine un sfert din rezervele globale de gaz, volum ce poate fi suplimentat daca situatia o cere. Mai mult, grupul energetic rus a anuntat ca isi poate dubla stocurile pana in 2020, gratie explorarilor in regiuni noi. Insa cat din aceste declaratii sunt sustinute de intentii reale, si cat reprezinta diplomatie?

Miscarea Gazprom este un raspuns la criticile aduse de Uniunea Europeana, prin vocile Comisiei, Agentiei Internationale a Energiei, Consiliului European, dar si ale diversilor politicieni, care critica Rusia pentru investitiile insuficiente in comparatie cu necesitatile in crestere ale UE.

Cu toate acestea, Uniunea Europeana ramane nemultumita de dependenta energetica, estimarile aratand ca aceasta situatie se va agrava in deceniile urmatoare. In acest moment, UE importa aproximativ o treime din petrolul si gazele necesare consumului intern, iar o analiza a Comisiei Europene arata ca, in urmatorii 15 ani, Europa va ajunge sa importe doua treimi din necesarul sau de energie.

Pe de alta parte, Europa are putine optiuni in acest domeniu, avand in vedere faptul ca statele membre ale UE (exceptand Romania si Bulgaria) detin doar 0,6% din rezervele mondiale de petrol si circa doi la suta din cele de gaz. Prin urmare, UE nu poate deveni independenta din punct de vedere energetic in sensul detinerii resurselor necesare, insa isi poate multiplica sursele, reducand dependenta de un singur furnizor major, asa cum este in prezent.

In afara de Rusia, Europa primeste energie sub forma de petrol si gaze din Norvegia, Africa si Orientul Mijlociu, petrolul reprezentand circa 40 de procente din consumul energetic la nivelul Uniunii, iar gazele acoperind aproximativ 25 de procente. Restul energiei consumate este produsa din hidrocarburi, energie atomica si alte resurse (hidro, eoliana, biomasa, geotermala).

Rusia vs. UE: negocieri de suprafata

Uniunea Europeana si Rusia s-au asezat de multe ori la masa negocierilor pentru a gasi solutii si optiuni in domeniul energetic. Noi conducte, noi coridoare de transport, investitii comune si promisiuni de consultari.

Uniunea i-a promis Rusiei aderarea la Organizatia Mondiala a Comertului, investitii europene in Rusia, facilitarea accesului produselor rusesti pe piata europeana, dar si pe cea mondiala. In schimb, Rusia ar trebui sa isi deschida piata energetica, atat pentru colaborari cu UE, cat si pentru investitori straini independenti.

Discutiile au ramas insa la aceast stadiu, dupa cum s-a observat in ianuarie anul trecut, cand Rusia a sistat aprovizionarea Ucrainei pe fondul unor neintelegeri pe marginea preturilor de tranzit. Conducta de gaze inchisa era o resursa semnificativa pentru europeni, actiunea rusilor avand ca rezultat scaderea presiunii la gaze in aproape toata Europa. Un an mai tarziu, situatia a ramas aproximativ la fel. Acum doua luni, Rusia a blocat o conducta de petrol ce trecea prin Belarus, din nou cauzata de neintelegeri pe marginea preturilor de tranzit si a suspiciunilor de furt. Si, din nou, Uniunea Europeana si-a descoperit vulnerabilitatea in fata Rusiei.

UE in cursa pentru independenta energetica

Uniunea Europeana incearca cateva mutari pentru a-si reduce dependenta atat de Rusia, cat si de Orientul Mijlociu, precum si riscurile de instabilitate provocate de politicile tarilor OPEC.

Fie ca este vorba de proiecte concretizate, precum conducta Baku – Tbilisi – Ceyhan, care leaga Azebaijan de Turcia si Marea Mediterana, sau de proiecte de viitor (Burgas – Alexandroupolis, Burgas – Vlora, Constanta – Trieste etc), Uniunea Europeana si Rusia arata ca nu sunt dispuse in realitate sa cedeze prea mult pe piata energetica.

Pe langa oleoducte, UE face eforturi si in ceea ce priveste aprovizionare cu gaze naturale, un exemplu in acest caz fiind gazoductul Nabucco, in care este implicata si Romania si care ar putea rezolva o parte dintre problemele Uniunii Europene, conducta avand o capacitate de circa 25 de miliarde de metri cubi pe an. O alta optiune este si construirea unei conducte pe sub Mediterana, care ar furniza gaze naturale din Algeria.

Gazoductul Nabucco este sprijinit si de Statele Unite ale Americii, care incearca sa isi intareasca pozitia pe piata energetica europeana, cel putin la nivel declarativ. In plus, SUA sustin crearea unor rute secundare pentru transportul energiei catre Europa de vest, majoritatea vizand resursele naturale ale Azerbaijan-ului.

Toate eforturile UE si SUA in aceasta directie par insa a fi sortite esecului. Gazoductul Nabucco, cel mai important proiect european in domeniul aprovizionarii cu gaze naturale, a fost sabotat de Ungaria. In ciuda apartenentei la Uniunea Europeana, guvernul ungar a decis sa amane proiectele europene in favoarea celor rusesti. Astfel, guvernul socialist de la Budapesta a ales sa sprijine Rusia si Gazprom-ul, contribuind la extinderea gazoductului Blue Stream, extindere care ar urma aproape acelasi traseu ca Nabucco si s-ar inscrie in aproximativ aceeasi parametri financiari.

In final, lasand deoparte proiectele si planurile, discutiile si mesele rotunde, realitatea ramane ca Rusia este pregatita sa utilizeze cat mai mult arma energetica, fara a parea deranjata de efectele negative asupra populatiei sau industriei europene.

Fara control asupra continentului, departe de puterea Rusiei sovietice, Putin a descoperit in ultimii ani ca pozitia Rusiei ca furnizor principal de energie este una pe care nu ti-o confera nici macar centralele nucleare si profita la maxim de aceasta sansa. Iar implicarea SUA in aceasta problema, militand in favoarea Europei, poate duce cu gandul la un nou razboi „rece”, dar unul al resurselor naturale, nu al inarmarii.

Libera concurenta poate face piata sa functioneze

Libera concurenta a functionat in Uniunea Europeana si a sprijinit dezvoltarea tuturor sectoarelor economiei, nu numai a energiei. Insa tarile UE nu au resurse energetice suficiente pentru a-si sustine consumul. Iar recunoasterea acestui fapt vine din abordarea de catre UE a doua probleme importante: multiplicarea surselor de energie si a coridoarelor de transport, pe de o parte, si dezvoltarea surselor de energie regenerabila si cresterea eficientei energetice, pe de alta parte.

Previziunile sunt insa sumbre: pana in anul 2030, UE va depinde in proportie de 90% de importurile de petrol si 80% de importurile de gaz. In acelasi timp, resursele Rusiei, cel mai mare jucator pe aceasta piata, sunt limitate fizic.

Printre optiunile viabile se numara energia regenerabila, exploatarea centralelor eoliene, solare, nucleare, dezvoltarea tehnologiilor de extragere a energiei din biomasa sau din sisteme geotermale. In acest sens, UE si-a propus trei obiective ambitioase: 20% din totalul amestecului sau energetic sa fie reprezentat de sursele energetice regenerabile pana in 2020, cresterea cu cel putin 50% a cheltuielilor anuale privind cercetarea in sectorul energetic, pentru urmatorii sapte ani si reducerea cu 13 procente a consumului de energie pana in anul 2020.

„Dacã astazi luam deciziile corespunzatoare, Europa poate fi liderul mondial al unei noi revolutii industriale: dezvoltarea unei economii cu nivel scazut de carbon”, spune Andris Piebalgs, comisar european pentru politica energetica. „Ambitia noastra de a crea o piata interna functionala, de a promova un amestec energetic curat si eficient, precum si de a face alegerile cuvenite in domeniul cercetarii si dezvoltarii va determina daca vom fi lideri in cadrul acestui nou scenariu sau daca ii vom urma pe altii”. Oare Putin ce are de spus?

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri aprinse simultan. Sfaturile oferite de specialiști
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
S-au deschis târgurile de Crăciun din Cluj. Cât costă plăcinta și vinul fiert în 2024
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Gigantul Bosch dă afară 5.500 de oameni. Concedierile nu vizează, deocamdată, angajații din România
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri majore pentru țara noastră
Prognoza analiștilor financiari pentru 2025. Cum va arăta economia României anul viitor. Cele 3 riscuri ...
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Revolut s-a alăturat rețelei de Plăți Instant din România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ani, pentru cei ce au muncit în străinătate şi revin în România
Proiect PSD pentru readucerea în ţară a românilor din diaspora. 500 de euro, lunar timp de şapte ...
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea face înconjurul lumii
Rezultate alegeri prezidenţiale 2024. CCR a decis renumărarea voturilor la primul scrutin, iar ştirea ...
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok
CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Un ...
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou post de televiziune
Investiție de 130.000 de euro pe piața media, apare un nou canal în grilă! România va avea un nou ...
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase și viguroase de-a lungul celor 90 de zile
Cum să-ți îngrijești plantele de apartament iarna. Sfaturi simple pentru a le menține sănătoase ...
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: „Doamne ferește! În ce lume trăim?”
Incredibil cât costă o clătită la Târgul de Crăciun din Craiova, în 2024. Românii s-au revoltat: ...
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Pensii 2025. Cum să verifici dacă pensia se mărește după indexare
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Trendyol deschide primul depozit local în România, creând 250 de locuri de muncă
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Burgerul Dubai, fița gastronomică a anului 2024. Cât a ajuns să coste în restaurantele din România
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se fac 150 de angajări
Liderul global în producţia de echipamente de curăţenie deschide o nouă fabrică în România. Se ...
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Noi concedieri la final de an. Mai multe companii trimit acasă mii de angajați înainte de Crăciun
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători