„Suntem fortati sa contribuim la pensiile private obligatorii, dar nu avem o garantie reala privind randamentul minim. Contextul crizei financiare internationale face si mai acuta aceasta tema, a securitatii financiare a populatiei”, a spus Voinea, citat de NewsIn.
„Asa cum este conceput in prezent sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II), riscam sa primim o pensie fara valoare”, a adaugat reprezentantul GEA.
Asociatia Grupul de Economie Aplicata (GEA), in parteneriat cu Confederatia Sindicala Cartel-Alfa si cu Blocul National Sindical (BNS), au anuntat joi lansarea proiectului Phare2006 „Cine si cum are grija de banii de pensii?”
Voinea a explicat ca in cadrul proiectului vor fi elaborate 3 rapoarte de monitorizare a activitatii CSSPP, vor fi organizate 8 seminarii regionale si se incearca strangerea a 100.000 de semnaturi pentru schimbarea legii pensiilor private obligatorii, in sensul introducerii randamentului minim garantat egal cu rata inflatiei.
„Vom lansa aceasta campanie de stangere de semnaturi la inceputul lunii martie si intentionam sa strangem 100.000 de semnaturi cu ajutorul celor doua confederatii sindicale”, a spus Liviu Voinea.
Acesta a precizat ca in cadrul proiectului se vor realiza 3 rapoarte trimestriale de monitorizare a activitatii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in baza unui set de indicatori internationali de performanta.
Voinea a mai spus ca se afla in lucru o initiativa legislativa de modificare a Legii 411/2004 in scopul introducerii unui randament minim de garantare egal cu rata inflatiei pentru pensiile private obligatorii.
„Vom incerca sa schimbam legea pensiilor private obligatorii prin introducerea unui amendament prin care sa se garanteze un randament minim egal cu rata inflatiei”, a mai spus seful GEA.
In ce priveste Fondul de Garantare, Voinea a aratat ca acesta garanteaza contributiile la valoarea nominala, respectiv numai suma depusa, fara niciun randament.
La inceputul anului trecut, 6 organizatii ale societatii civile au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (Pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.
Reprezentantii coalitiei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati.
Acestia doresc sa se legifereze o masura de protejare a intereselor cetatenilor care contribuie astazi si a celor care vor contribui in urmatorii ani la Pilonul II al sistemului de pensii.
In mai 2008, senatorii au respins propunerea legislativa initata de cativa parlamentari cu privire la instituirea a unui randament minim garantat egal cu inflatia anuala pentru fondurile de pensii private obligatorii, dupa ce si Guvernul a dat aviz negativ acestei propuneri.