„Cu acest al doilea fond de investitii vom face plasamente de trei ori mai mari fata de primul fond, prin care am investit in 12 companii romanesti si suntem in faza de retragere”, a declarat, miercuri, Enrique Centelles Echeverria, presedintele GED Capital Development, citat de NewsIn.
Potrivit acestuia, GED Capital Investment se asteapta la o dublare a capitalului investit prin intermediul GED Eastern Fund II, la cel putin 300 milioane euro.
GED Eastern Fund va investi sume cuprinse intre 5 si 20 de milioane de euro, pe perioade de cinci ani, in companii in dezvoltare cu potential de crestere si extindere regionala din domenii diverse, printre care productie, materiale de constructii. Pentru proiectele mai mari, GED Capital Investment este pregatita sa asigure finantari cuprinse intre 70 si 100 milioane euro, inclusiv prin atragerea unor surse externe.
„Vom investi si in companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, dar numai in cazul in care putem prelua toate actiunile si putem cere delistarea”, a declarat presedintele GED Capital Development.
GED Eastern Fund II a fost lansat in luna aprilie 2005 si valoarea initiala a investitiilor era de 51 milioane euro, fonduri destinate plasamentelor in Europa de Sud-Est, cu precadere in Romania si Bulgaria. Printre investitorii in GED Eastern Fund se numara institutii financiare precum Caja Madrid, Axis-ICO si Bank Austria Creditanstalt, la care se adauga case de economii. asociatii familiale si asociati ai GED.
Pana acum, GED Eastern Fund II a investit in trei companii din Romania. Prima dintre ele este firma de paza si protectie RoSegur (fosta Dragon Star Guard), proiectul fiind dezvoltat impreuna cu compania ProSegur, unul dintre cei mai mari prestatori de servicii de securitate, cu o cifra de afaceri estimata la 1,8 miliarde euro in 2006.
„Urmarim sa transformam RoSegur in cea mai profitabila companie din industria de paza si securitate din Romania si sa extindem activitatea si in alte regiuni, cel mai probabil in Bulgaria si Serbia”, a declarat Robert Michael Luke, directorul general al GED Capital Development.
Cea de a doua investitie a GED Capital Management a fost realizata intr-o companie mixta, Romanian Real Estate Partners, infiintata impreuna cu fondul Warburg Pincus, in domeniul proiectelor de dezvoltare imobiliara.Prin aceasta investitie sunt finantate doua proiecte imobiliare, unul dintre ele in Constanta, pentru constructia de spatii comerciale si de birouri, si cel de al doilea in Bucuresti, in zona Baneasa, pentru constructia de spatii rezidentiale.
„In urmatorul an, vom finanta si alte proiecte imobiliare la nivelul Romaniei, in valoare de 400 de milioane de euro, prin aceasta companie mixta”, a mai spus Robert Luke.
Cea de a treia investitie este orientata spre consolidarea mai multor retele de distributie de servicii si produse GSM, prin intermediul firmei Kahn-Dasimpex.
„Cele trei proiecte finantate de GED Eastern Fund II vor avea nevoie in medie de 10 milioane de euro. Alte 20 de milioane de euro sunt alocate pentru doua proiecte de investitii in companii din Bulgaria, din sectorul materialelor de constructii si respectiv industria alimentara, care vor fi finalizate pana la sfarsitul anului 2006”, a declarat Luke.
Potrivit acestuia, GED Eastern Fund II nu se va implica in proiecte de infrastructura finantate de Uniunea Europeana, dar va face plasamente in companii care furnizeaza produse sau servicii necesare pentru astfel de investitii de anvergura.
Potrivit acestuia, pana la sfarsitul anului 2006, aproximativ o treime din capitalul fondului GED Eastern Fund II va fi investit deja sau alocat unui proiect de afaceri.
GED Capital Development, companie spaniola de administrare a fondurilor de investitii de capital privat, este prezenta in Romania, din anul 1996, cand a inceput sa administreze GED Eastern Fund I (Fondul Roman Post Privatizare) cu investitii in valoare de 44 milioane euro.
GED Eastern Fund I a investit in 12 companii romanesti din industria farmaceutica (Sicomed), textile (Adesgo), industria hoteliera (Continental) si parcuri industriale (Iride). GED Eastern Fund I se afla in faza finala de investitii si s-a retras pana acum din zece dintre companiile in care a realizat plasamente. Ultimele doua companii din care se va retrage pana la sfarsitul acestui an sunt Vital Gas din domeniul gazelor naturale si ASF din domeniul dezvoltarii de programe informatice (software).
„Ne aflam in faza finala de retragere din companiile in care am investit si potrivit estimarilor rata anuala de profitabilitate pe care o vom obtine, va fi de aproximativ 25%”, a declarat Enrique Centelles Echeverria.
Potrivit acestuia, GED Capital DEvelopment va obtine, in urma plasamentelor realizate prin GED Eastern Fund I, aproape 90 milioane euro, dublu fata de capitalul investit initial.
Cel mai profitabil plasament a fost in compania Sicomed cu o investitie initiala de 6,7 milioane de euro, valoarea de piata a companiei inregistrand o crestere de zece ori, de la 20 de milioane de dolari la 200 de milioane de dolari in momentul de fata, potrivit presedintelui GED Capital Development.
GED Capital Development administreaza la ora actuala patru fonduri de investitii in valoare de aproape 300 de milioane de euro si este prezent pe doua piete, cu plasamente de cate 150 milioane euro, respectiv in Peninsula Iberica si in Europa de Sud-Est. Actionarul majoritar la GED Capital Development este GED Partners din Spania, cu 75% din actiuni, restul capitalului fiind detinut de companii partenere care investesc in proiecte de afaceri comune. Printre investitorii grupului se numara Caisse de Depots Group, Bank Austria (HVB). Caja Madrid, AXIS-Ico, IDEA, Banif Investimento si investitori financiari individuali.
Compania GED Iberian Private Equity administreaza cele doua fonduri prezente pentru Spania si Portugalia. Fundul GED Iberian I are o valoare de 86 de milioane de euro si a investit in zece companii din Spania si Portugalia. GED Iberia Sur Fund a atras capitaluri de peste 60 milioane de euro si va realiza investitii in 10-15 companii lider din Peninsula Iberica.