Geithner a precizat ca administratia presedintelui SUA, Barack Obama, vrea sa se asigure ca bancile de dezvoltare multilaterala au suficiente resurse. SUA va analiza problemele legate de capital ale acestor institutii pana la sfarsitul primului semestru din anul viitor, a adaugat oficialul, citat de Mediafax.
Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale (BM), a anuntat, recent, ca institutia ar putea incepe sa aiba dificultati financiare serioase pana la mijlocul anului viitor, in cazul in care creditarea statelor in curs de dezvoltare continua in ritmul record curent.
Zoellick a precizat ca va cere statelor membre ale BM si ale Fondului Monetar International (FMI) sa ia in considerare mijloace de a asigura finantare suficienta institutiilor care lupta impotriva saraciei.
Pe de alta parte, Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei, a declarat ca BM nu are nevoie, pentru moment, de fonduri suplimentare.
In primavara anului trecut, tarile membre ale BM au solicitat institutiei sa majoreze creditarea cu 100 miliarde de dolari in urmatorii 3 ani, pentru a sustine statele in curs de dezvoltare in fata crizei economice.
Robert Zoellick sustine ca cererea pentru imprumuturi depaseste nivelul de finantare stabilit initial, in conditiile in care mai multe state se confrunta cu forme diferite de manifestare a efectelor crizei globale, dar si cu noi provocari in dezvoltare, precum problemele legate de clima.