DailyBusiness.ro:
Care va asteptati sa fie cele mai profitabile segmente ale business-ului in 2009?
Patrick Gelin: Nu se poate spune in prezent. Profitabilitatea bancii vine dintr-un bun echilibru al afacerilor pe corporate si persoane fizice, iar ponderile afacerilor bancii pe aceste doua segmente nu ma astept sa se schimbe in 2009. Singura sursa noua de venit cu un impact semnificativ asupra profitului ar putea fi in acest an finantarile de pe segmentul proiectelor europene, dar cat de mare va fi castigul pe acest segment depinde de proiectele care vor fi depuse spre creditare.
DB: Analistii bancari au anticipat ritmuri mici de crestere ale creditarii pentru acest an si o mare parte dintre ei mizeaza pe inregistrarea unui profit cel mult similar cu acela din 2008. Va asteptati ca in 2009 sa obtineri o crestere a creditelor la sold sau a castigului la nivelul bancii, raportat la anul anterior?
PG: Suntem dependenti de evolutia economiei romanesti, pentru ca in conditiile unei evolutii negative, activitatea bancara evolueaza intr-un anumit fel, iar daca va fi vorba de o crestere de 3 procente, atunci lucrurile ar fi radical diferite.
DB: Pe ce se va concentra strategia de creditare a BRD in 2009?
PG: Inainte de toate, serviciile noastre se vor concentra pe satisfacerea nevoilor clientilor deja existenti. Vom studia situatia acestora si vom face tot posibilul ca imprumuturile catre ei sa functioneze in continuare.
DB: BNR a oferit bancilor un grad mai mare de libertate in privinta creditarii pe segmentul imobiliar. Pe partea de retail, veti incerca sa fructificati aceasta oportunitate? Pe de alta parte, pe segmentul corporate, ce companii par cele mai sigure si care par cele mai riscante, pentru a fi creditate de o banca in momentul de fata?
PG: Desigur, creditele retail de nevoi personale fara garantii (de regula imobiliare -n.r.) sunt considerate mai riscante decat cele garantate, iar IMM-urile lipsite de infrastructura, cu care sa poata garanta un credit, pareau de asemenea mult mai riscante decat altele care dispuneau de aceasta infrastructura. Dar asta era inainte de aparitia crizei (cand garantiile, in special cele imobiliare, erau suficiente pentru acordarea unui credit n.r.). Acum, aceste garantii nu mai sunt suficiente, asa procedurile de analiza sunt diferite, mai complexe.
DB: Atunci cand criza se va incheia si va exista o revenire a pietelor financiare, ce ritm de crestere anuala a creditarii anticipati la nivel de sistem si la nivelul bancii?
PG: Daca Romania va avea un nivel de crestere economica de 5%, cresterea pe care se considera ca ar putea-o realiza tarile emergente, atunci am putea asista la un avans al creditului de 20-25%, in termeni nominali.
DB: Pentru 2009 veti incerca o diminuare a costurilor prin reducerea retelei, renuntand la sucursalele mai putin eficiente?
PG: Este posibil. Am deschis o multime de sucursale si agentii (BRD are in prezent a doua retea bancara ca marime din tara, respectiv 930 de unitati – n.r.). Daca vom vedea ca unele agentii nu sunt profitabile, le vom inchide. Ceea ce pot spune acum este ca toate sucursalele deschise pana la jumatatea lui 2007 sunt profitabile. Dar pentru ca o sucursala sa fie profitabila, trebuie sa asteptam 12 sau chiar 18 luni. Asa ca ar trebui sa vedem la finele acestui an, daca sucursale deschise in a doua jumatate a lui 2007, spre exemplu, sunt sau nu profitabile, pentru a lua o decizie in privinta acestora. Pe de alta parte, este posibil sa si deschidem noi sucursale in 2009.
DB: Iar in privinta personalului? Am putea asista la disponibilizari realizate de BRD, in 2009?
PG: Vom proceda similar in cazul personalului.