- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Gelin, BRD: N-ar fi de mirare ca rentabilitatea bancilor sa scada in 2008

21 Apr, 00:02 • gecad.net
Piata bancara locala si-ar putea incetini usor cresterea pe fondul crizei financiare, pentru cateva luni, dar potentialul sau de dezvoltare este inca mare pe termen mediu, a declarat pentru DailyBusiness Patrick Gelin, presedintele BRD SocGen, cea mai eficienta banca de pe piata locala.
Gelin, BRD: N-ar fi de mirare ca rentabilitatea bancilor sa scada in 2008

Dincolo de criza financiara, ingrijorarea principala a BRD ca investitor strain in Romania este ca intarzierea dezvoltarii infrastructurii ar putea influenta in viitor cresterea economica.

DailyBusiness: Ati anuntat o crestere de 15-20% a profitului in 2008, mai mica decat cea din 2007 (de 40%). Ce va conduce la diminuarea cresterii castigului BRD, in conditiile in care ati anuntat de asemenea ca extinderea din 2008 a bancii nu va avea aceeasi amploare ca in 2007?
Patrick Gelin: Am anuntat o crestere mai moderata ca anul trecut pentru ca suntem prudenti. Exista un context international care nu e foarte favorabil si nu se stie exact care vor fi consecintele asupra economiei romanesti. Sper ca la finele anului vom vedea ca am fost foarte prudenti si vom avea o supriza placuta.

DB: In contextul crizei de pe pietele financiare, vedeti necesara revizuirea politicii de risc a bancii?
PG: Pentru prezent nu avem in vedere revizuirea politicii de risc. BRD isi adapteaza oricum aceasta politica la trei luni, in functie de evolutia pietei. Activitatea noastra din primele trei luni a fost foarte buna, iar cresterea creditelor a fost conforma cu asteptarile. Nu putem spune ca BRD si-a restrans activitatea de credit in Romania deci am avut cam aceeasi crestere ca in perioada similara a anului trecut.

DB: La inceputul anului ati anuntat ca in 2007 BRD si-a redus cota de piata pe credite de consum in raport cu 2006. A fost o miscare deliberata?
PG: Da. Credem ca expasiunea creditului de consum nu trebuie sa fie la fel de alerta pana acum. Multi clienti persoane fizice sunt la ora actuala foarte indatorati. Aceasta a fost una din masurile care se incadreaza in politica de prudenta pe care am mentionat-o. In viitor vrem sa controlam riscurile in acelasi fel ca pana acum. Nu avem o politica axata pe cota de piata, ci pe rentabilitate, productivitate si calitate a serviciilor catre clienti.

DB: In 2007, ati avut cel mai bun raport costuri-beneficii de pe piata bancara. Cum ati optimizat costurile pentru a ajunge la acest rezultat?
PG: Faptul ca avem indicatorul ROE cel mai bun din Romania e datorat dezvoltarii comerciale dar si unui efort puternic de organizare si restructurare al bancii. Coeficientul ROE trebuie pus totodata in legatura cu coeficientul de exploatare al bancii si nu e nici o supriza ca avem cel mai bun ROE dar si cel mai bun coeficient de exploatare de pe piata locala.

DB: Cum se va dezvolta banca in 2008?
PG: Vom continua liniile de crestere a bancii de anul trecut, concentrandu-ne si pe dezvoltarea filialelor ALD, BRD Finance, BRD Sogelease.

DB: Iar ca directii noi?
PG: Suntem interesati de creditul agricol. Avem parteneriate cu Ministerul Agriculturii. Exista insa o serie de proceduri ce trebuie implementate de oficialitati pentru accesarea fondurilor europene ce vor fi destinate agriculturii. De indata ce banii vor fi disponibili, avem oferta comerciala care e capabila sa faciliteze accesul la aceste fonduri.

DB: Credeti ca sistemul bancar local a intrat in faza de consolidare sau continua perioada de crestere?
PG: Potentialul de dezvoltare al sistemului e inca foarte important. Chestiunea este de ritm. Cred ca ritmul se va reduce in raport cu ceea ce am vazut in ultimii trei-patru ani, cel putin pentru cateva luni. Dar pe termen mediu, de 5-10 ani, potentialul de dezvoltare a sistemului bancar este inca mare.

DB:Cum credeti ca va fi profitabilitatea sistemului bancar in 2008, comparativ cu 2007?
PG: Va depinde mult de conjunctura economica din Romania si n-ar fi de mirare ca rentabilitatea bancilor romanesti sa scada putin in 2008 comparativ cu 2007.

DB: Cum se vor resimti efectele crizei financiare asupra pietei locale?
PG: Exista doua efecte. In primul rand, atat pentru institutiile publice cat si pentru cele private, va fi tot mai greu sa se imprumute pe piata externa, unde exista acum costuri foarte ridicate. In al doilea rand, analistii internationali, influentati de aceste evenimente, considera ca riscul aferent Romaniei este mai mare decat inainte. Opinia analistilor poate avea consecinte negative asupra imaginii pe care o au asupra Romaniei investitorii straini. Cred ca ingrijorarile sunt exagerate si putin emotionale, dar reprezinta un risc pe care nu il putem neglija.

DB: In ultimul timp, multe banci locale se confrunta cu criza de lichiditate…
PG: Exista o oarecare tensiune pe lichiditate, dar piata romaneasca s-a confruntat cu o situatie similara si in 2006. Nu cred ca e un motiv de neliniste in aceasta privinta. Probabil exista cateva banci de talie foarte mica care au probleme mai mari in acest moment. In ceea ce priveste atitudinea bancii centrale, care este destul de restrictiva in privinta cresterii masei monetare, consider ca duce o politica inteleapta.

DB: Lansand de-o parte criza financiara, care este principala ingrijorare a BRD SocGen, in calitate de investitor strain in Romania, in privinta mediului de afaceri?
PG: Cred ca principala ingrijorare este legata de capacitatea administratiei si politicului de a utiliza fondurile europene, si de a dezvolta infrastructura, fie ca e vorba de drumuri, de cai ferate si de altele. Procesul de modernizare este intarziat, in prezent, in raport cu dezvoltarea tarii. Pe termen mediu si lung ecartul dintre cresterea economica si stadiul in care se afla infrastructura se poate mari, iar aceasta ar putea afecta cresterea economica a tarii.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci