- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Generali: 35% dintre clienti incearca sa insele companiile de asigurari din ECE

20 Jan, 15:56 • Redactia DailyBusiness
Statisticile la nivel mondial arata ca 35% dintre cei care detin o polita de asigurare auto incearca sa insele companiile de asigurari din Europa Centrala si de Est (ECE), in Bulgaria, acest procent fiind mai mare, potrivit reprezentantilor Generali PPF Holding (GPH).
Generali: 35% dintre clienti incearca sa insele companiile de asigurari din ECE

Totodata, 14% din toate daunele inregistrate pot fi clasificate drept fraude in asigurari.

Spre exemplu, Cesk? poji?tovna, din Republica Ceha, companie de asigurari din portofoliul Generali PPF Holding, a depistat fraude in asigurari in valoare de 8,8 milioane euro in 2009, cu 706 cazuri descoperite.

In Romania, cererile de daune frauduloase respinse de Generali in 2009 se ridicau la o valoare de 300.000 euro.

Domeniul cel mai puternic afectat de tentativele de frauda in asigurari, conform statisticilor la nivel mondial, este cel al asigurarilor auto, unde se spune ca 35% dintre titularii de polite de asigurare sunt implicati in inselaciuni.

In ceea ce priveste asigurarile auto, fraudele survin la toate marcile, dar in cazul marcilor mai scumpe, sumele de bani platite ca daune sunt mai mari. Astfel, marci precum Mercedes, VW, BMW sau Audi apar in dosarele de frauda mai des decat alte marci. Acest lucru nu inseamna insa ca marcile mai ieftine nu sunt afectate, spun oficialii grupului Generali.

Printre cazurile de frauda in asigurari auto, cel mai des intalnite se numara simularea unor accidente de masina, tentative de incheiere a contractelor de asigurare ulterior accidentelor reale sau prin prezentarea unor facturi fictive de servicii de intretinere a masinii si cereri de daune cu o valoare a despagubirii mai mare decat cea la care este indreptatit clientul.

In domeniul non-auto, un numar semnificativ de fraude in asigurari au legatura cu incendiile, deoarece persoanele care comit infractiunea sunt convinse ca focul va distruge toate dovezile si vor obtine astfel sume mari de bani drept compensatie pentru daune.

Cazurile din domeniul asigurarilor de viata se refera la raportarea unor vatamari corporale fictive, falsificarea documentelor medicale, intocmirea unor polite de asigurari de viata pentru persoane care sufera de boli in stadiu terminal si ascunderea intentionata a faptelor.

Companiile din grupul Generali din majoritatea tarilor ECE si-au creat propriile lor Departamente de Prevenire a Fraudei in Asigurari care se ocupa de toate cererile de daune suspecte. Toate cererile de daune suspecte sunt verificate de specialisti care coopereaza deseori cu politia la anchetarea infractiunilor in care persoana suspecta este titularul unei polite de asigurare. Deseori coopereaza si cu alte companii de asigurare, atat la nivel national, cat si international.
[img=512][/img]
Clientii care incearca sa fraudeze companiile risca pedepse de pana la 15 ani de inchisoare. Cea mai scazuta pedeapsa este in Croatia, de pana la 3 ani. In Romania, se pedepseste cu pana la 5 ani de inchisoare, in timp ce in Bulgaria, pedeapsa ajunge la 8 ani. Slovacia este singura tara din ECE care pedepseste infractorii cu pana la 15 ani de inchisoare.

Companiile de asigurari din intreaga lume acorda o atentie deosebita detectarii fraudei in asigurari. Daca nu ar lupta impotriva fraudei, valoarea primelor ar trebui sa fie mult mai mare.

Exemple de fraude:

In 2009, in Romania, un angajat al autoritatilor publice, proprietarului unei masini marca BMW, a raportat o dauna de 8.000 de euro la Generali, precizand ca un autoturism marca Citroen l-a lovit din spate si l-a aruncat intr-un gard, ceea ce a dus la avarierea masinii sale BMW in partea din fata si spate.

Toate reparatiile fusesera facute intr-un atelier auto cu care Generali nu mai lucrase niciodata pana atunci. Dupa o cercetare atenta efectuata de Generali s-a descoperit ca acel atelier auto apartinea chiar proprietarului autovehiculului marca BMW, iar persoana care il lovise, proprietarul autovehiculului marca Citroen, era unul din angajatii acestuia. Mai mult, ancheta a dezvaluit ca daunele aduse la partea din fata a masinii erau vechi de un an si ca acestea fusesera deja platite de o alta companie de asigurari. In acelasi timp, s-a descoperit ca autovehiculul Citroen implicat in accident fusese cumparat cu cateva zile inainte si asigurat tot la Generali, iar proprietarul acestuia urma sa solicite si el plata despagubirilor pentru daunele suferite.

Dupa ce a incheiat o polita de asigurare de viata pe o suma foarte mare, o doamna din Ungaria a depus o cerere de despagubire declarand ca sotul sau a decedat pe mare, in 2006, intr-un accident de surfing in Grecia. Reclamanta incheiase polite de asigurare de viata cu acoperirea riscului de deces in valoare totala de aproximativ 100 de milioane HUF (376.000 euro) la mai multe companii de asigurari. Toate companiile de asigurari au refuzat sa plateasca despagubirile si au angajat un detectiv particular care a stabilit ca persoana asigurata, despre care se pretindea ca a decedat, traia de fapt la o ferma in Republica Ceha. Pe baza acestei informatii, politia a arestat atat persoana in cauza, cat si pe complicii acesteia, care au fost apoi adusi in fata instantei in Ungaria. Generali ar fi fost nevoita sa plateasca aproximativ 20 de milioane HUF (75.000 euro).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact atunci când apare o urgență
Ce sunt nevoile de lichiditate. Cum să-ți gestionezi depozitele bancare ca să ai acces la bani exact ...
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Cabina de duș dispare! Trendul care va domina în 2025 și îți va transforma total baia
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 milioane de lei
Guvernul a aprobat voucherele de inovare pentru întreprinderi mici și mijlocii. Valoarea este de 8 ...
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială cu patru bancnote. Prețul monedei este de circa 1.000 de euro!
BNR lansează o monedă din aur, la 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, și o coală specială ...
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de activitate nu mai corespund noilor coduri
Codurile CAEN se schimbă de la 1 ianuarie 2025. Ce obligație vor avea firmele ale căror obiecte de ...
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Trei monede rare îți pot aduce o mică avere! Colecționarii sunt disperați să le aibă
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Pensii noiembrie 2024. Veste bună pentru pensionari înainte de Black Friday 2024
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui să fie peste 4.000 de lei, pentru un trai decent
Cartel Alfa, analiză dură: cu salariul minim trăiești o săptămână. Veniturile românilor ar trebui ...
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
Meteo 2-7 noiembrie 2024. ANM anunță schimbări radicale de vreme în prima săptămână din lună
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming este valabilă până pe 9 decembrie
SkyShowtime oferă 50% reducere pe viață clienților din România. Oferta serviciului de streaming ...
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în Medgidia
Primul parc eolian din România care alimentează direct o fabrică de ciment devine operațional în ...
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Firmă românească, vândută unui gigant suedez
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie otrăviți
Cartofi toxici în piețe și magazine. La ce trebuie să fie atenți românii, dacă vor să nu fie ...
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
Decizie istorică privind Autostrada Unirii (A8). CNIR anunță lucrările pentru cel mai dificil lot
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu riscă până la 6 ani de închisoare
ANAF introduce un document obligatoriu, denumit „Somație”. Cei care refuză să se prezinte la sediu ...
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Dulciuri renumite, retrase de la Lidl. Zeci de produse conțineau substanțe periculoase
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Klaus Iohannis a adoptat legea privind românii repatriați din străinătate. Este oficial
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa
Ofertă bilete TAROM. Zboruri ieftine către cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa