Generația ”boomer” (persoane născute în perioada 1946 – 1970) este aproape de pensie. Vor fi vacante, odată cu retragerea respectivilor din câmpul muncii, milioane de posturi de contabil, astfel că o criză de personal pe acest segment este considerată iminentă.
Asta cel puțin în SUA, unde 340.000 de contabili s-au retras deja din această meserie, iar până la 75 la sută dintre cei care mai activează vor ieși la pensie în următorii ani, după cum notează fortune.com, potrivit antena3.
Cine vine din urmă? Până mai ieri, părea că mai nimeni, câtă vreme nu puțini sunt cei care etichetează profesia de contabil drept una dintre cele mai plictisitoare.
Până de curând, tinerii din generația Z (născuți după 1995) nu păreau din cale afară de atrași de această meserie, însă lucrurile s-au schimbat mult în ultima vreme. Odată ce au ales studieze domeniul și să-l experimenteze, viitorii contabili se arată din ce în ce mai interesați de profesia ”în pericol de dispariție”.
Pe scurt, tinerii din generația Z, pentru a ajunge să le placă meseria de contabil, au avut nevoie de practică, de ”exercițiul” lucrului cu oamenii, care le-a arătat latura frumoasă a profesiei.
Alana Kelley de pildă, studentă în anul III la Contabilitate și Bioștiințe la Universitatea de Stat din Oregon, a ajutat zeci de familii să-și depună declarațiile prin programul universitar VITA (Volunteer Income Tax Assistance), în parteneriat cu Fiscul american (IRS).
Printre cei sprijiniți de ea se numără un fermier de capre care avea doar un telefon fix și niciun acces la internet și o tânără care își întreținea sora. Kelley i-a ajutat să recupereze peste 6.000 de dolari în restituiri, iar un colegul al ei, Tristan Klascius a ajutat o pensionară care nu reușea să-și acceseze veniturile din asigurări sociale.
”Contabilitatea este știința lumii afacerilor”, spune Alana Kelley, care nu vede contabilitatea drept o meserie monotonă, ci ca pe un mod de a schimba viețile oamenilor. În bine, desigur.
Citește și Schimbare radicală în portofele! Se schimbă banii până pe 1 ianuarie 2026!
Programul VITA a fost lansat acum peste 50 de ani la California State University Northridge (CSUN), pentru a ajuta comunitățile cu venituri mici să navigheze în complexitatea sistemului fiscal american.
Datorită acestui program, anul trecut, peste 280 de studenți de la CSUN au asistat peste 9.000 de contribuabili, ajutându-i să recupereze aproape 11 milioane de dolari în restituiri fiscale și 3,6 milioane în credite fiscale. Totodată, s-au realizat economii de peste 2 milioane de dolari aferente unor comisioane de pregătire și consiliere fiscală.
Și pentru a fi limpede că respectivii tineri din generația Z chiar s-au îndrăgostit de contabilitate, trebuie spus că unii dintre ei muncesc 12 ore pe zi, de la 10 dimineața până la 10 seara, explicând familiilor ce sume pot recupera sau ce sume datorează statului.
”Programul VITA arată partea bună a profesiei contabile și schimbă perspectiva sutelor de tineri. Chiar dacă imaginea contabilității nu e una foarte atractivă pentru tineri, atunci când o experimentează în practică, percepțiile se schimbă”, spune șeful programului de la CSUN, Rafael Efrat.
Cu tot entuziasmul unor reprezentanți ai generației Z, nu poate fi negat, la nivel general, interesul în scădere pentru contabilitate.
Numărul diplomelor de licență în domeniu a atins un vârf în anul universitar 2015 – 2016, după care a scăzut constant, cu 1 – 3 la sută pe an. Iar pandemia de Covid a accentuat declinul: în intervalele 2021 – 2022 și 2022 – 2023, numărul diplomelor în contabilitate au scăzut cu până la 7 la sută.
Pe de altă parte, în SUA și nu doar acolo, contabilitate se numără printre domeniile cu salarii bune. Contabilii americani încasează de la 87.000 de dolari pe an și ajung chiar la 200.000, dacă au statutul de contabil public certificat.