„Alternativele de care dispun bancile dupa liberalizarea contului de capital ofera politici prudentiale, o putere limitata in raport cu politicile fiscale si de salarii. Masurile prudentiale si-au pierdut din eficacitate, mai ales dupa aderarea la Uniunea Europeana”, a spus Georgescu.
El a aratat ca in ciuda deciziilor prudentiale si de politica monetara, adoptate inainte de criza de catre banca centrala, bancile au gasit modalitati de a evita restrictiile, prin schimbari de produse cu extinderea maturitatilor si oferte promotionale pentru ca clientii sa se poata incadra in gradele de indatorare.
„Unii agenti economici, din pacate, pe perioade scurte, au crescut veniturile salariatilor, pentru a falsifica realitatea si a permite acestora sa se incadreze la accesarea unui credit”, a spus Georgescu.
Oficialul BNR a adaugat ca pentru a eluda masurile restrictive ale BNR, bancile au gasit solutii prin externalizarea portofoliilor, functionarea ca agent pentru banca-mama si majorarea liniilor de imprumut si capitalizari.
Georgescu a punctat ca, pe perioade scurte, dupa deciziile prudentiale si monetare de restrictionare a creditarii in valuta au existat perioade de cateva luni in care ritmurile se temperau, dar ulterior bancile gaseau solutii de evitare.
El a mai aratat ca, printre factorii care au dus la cresterea agresiva a creditarii pana in 2008, s-a numarat si remiterile lucratorilor romani din strainatate, prin sporirea averii nete a populatiei. In perioada 2005-2008, transferurile de la lucratorii romani din strainatate s-au majorat de patru ori fata de perioada 2001-2004, respectiv de la 5 miliarde euro la 21 miliarde euro.
Oficialul BNR a mai spus ca dupa declansarea crizei BNR a actionat, de asemenea, anticiclic, prin relaxarea conditiilor de creditare.