„Daca intervin atitudini speculative din partea jucatorilor interni si externi, care pot distorsiona parametri precum inflatia si stabilitatea financiara, BNR are instrumente si va interveni pentru a corecta situatia”, a raspuns Georgescu, intrebat care ar fi intervalul de variatie in afara caruia banca centrala ar considera necesara o interventie pe cursul de schimb.
Georgescu a mai aratat ca Romania va trebui in continuare sa acceseze de pe pietele externe, considerand ca finantarea deficitului trebuie sa se faca echilibrat, atat de pe piata interna, cat si de pe cele internationale, relateaza Mediafax.
El a aratat ca datoria publica este abia la jumatate din nivelul stabilit prin criteriile de la Maastricht, de 60% din PIB, si, in conditiile ajustarii deficitului bugetar, aceasta va fi mentinuta in limite rezonabile si in urmatorii ani.
„Parerea mea personala este ca la final masurile de incadrare in deficitul bugetar, stabilit pentru acest an cu FMI si Uniunea Europeana, vor fi realizate. Daca se respecta masurile asumate, s-ar putea ca anul viitor sa nu mai fie nevoie de un nou acord si Romania sa se poata finanta independent de pe piete”, a mai spus Georgescu.