Ministrii de Finante din zona euro vor decide luni, 23 ianuarie, ce termeni ai restructurarii datoriilor elene sunt dispusi sa accepte, ca parte a celui de-al doilea program de salvare a Greciei.
Inaintea reuniunii, ministrul francez de Finante, Francois Baroin, a declarat ca pare sa se contureze un oarecare acord prin care bancile si fondurile de investitii sa accepte pierderi mari de pe urma detinerilor de obligatiuni elene.
Omologul sau german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat insa ca datoriile Greciei trebuie sa scada la „nu mai mult de 120% din PIB” pana la sfarsitul acestui deceniu, de la circa 160% in prezent.
Analistii sunt de parere ca datoriile nu vor putea scadea la 120% din PIB prin planul actual.
„Negocierile vor fi dificile, dar vrem ca al doilea program de salvare pentru Grecia sa fie implementat in martie, astfel incat sa poata fi acordata o noua transa de imprumut”, a afirmat Schaeuble, citat de Mediafax, intr-o conferinta de presa la Paris, la care au mai participat Baroin si sefii bancilor centrale din Germania si Franta. Grecia trebuie sa rascumpere pana in martie obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.
Dupa mai multe runde de discutii, Grecia si creditorii privati se apropie de un acord prin care detinatorii de obligatiuni suverane isi vor asuma pierderi de 65%-70%, au declarat anterior surse apropiate negociatorilor.
Alte surse au afirmat luni ca impasul discutiilor are legatura cu intrebarea daca acordul de reducere a datoriilor de peste 350 de miliarde de euro le va aduce la un nivel considerat sustenabil de catre guvernele europene.
Dupa discutarea problemei Greciei, ministrii de Finante din zona euro trebuie sa aleaga un inlocuitor in conducerea Bancii Centrale Europene al lui Jose Manuel Gonzales Paramo, al carui mandat se incheie in luna mai.
Ulterior, la reuniune se vor alatura si ministrii celorlalte 10 state din Uniunea Europeana, pentru finalizarea tratatului referitor la Mecanismul permanent de stabilitate (ESM).
Cei 27 de ministri vor pregati totodata forma finala a proiectului de tratat pentru intarirea disciplinei bugetare in zona euro, asa-numitul „compact fiscal”.
Liderii Uniunii Europene urmeaza sa semneze ambele tratate la un sumit de pe 30 ianuarie, astfel incat ESM sa devina operational in iulie.