- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Germania, țara la care s-a spus STOP la cash. Nu mai există nicio posibilitate să-i scoți de la bancomante

08 Oct, 21:52 • Berbecar Ralph
Recent, Germania s-a confruntat cu o situație surprinzătoare: o criză de numerar care a dus la impunerea de limite în ceea ce privește banii cash. Aceasta a fost provocată de o grevă care a paralizat industria transportului de valori și a generat dificultăți considerabile pentru cetățeni, în special atunci când încercau să retragă bani de la bancomate.
Germania, țara la care s-a spus STOP la cash. Nu mai există nicio posibilitate să-i scoți de la bancomante

Greva din Germania, organizată de sindicatul Verdi a început marți și se va extinde pe parcursul a câteva zile. Aceasta afectează în special opt landuri federale, inclusiv Berlin, Saxonia, Renania de Nord-Westfalia și Bremen, scrie publicația FANATIK.

Impactul grevei din Germania asupra sistemului financiar

Odată cu oprirea activității lucrătorilor din transportul de valori, băncile au început să emită avertismente, anunțând clienții că bancomatele din multe zone nu vor fi alimentate cu numerar. Situația a fost agravată de apropierea unei sărbători naționale, ceea ce a determinat o cerere crescută de bani cash.

Instituțiile financiare, cum ar fi Oldenburgische Landesbank și Weser-Elbe Sparkasse, au informat clienții că retragerile de numerar vor fi limitate și au recomandat utilizarea cu moderație a banilor cash. Această criză a dus la o frustrare generalizată în rândul cetățenilor, care se văd nevoiți să își gestioneze resursele financiare cu strictețe.

Citește și: Cum poate fi evitată taxa pe lux. Analistul economic Adrian Negrescu: ”Va fi extrem de dificil să-i determini pe oameni să se prezinte la ghișeele ANAF și să plătească de bună voie”

Din ce motive a început greva și când va fi posibil pentru cetățeni să scoată din nou bani din bancomate

Grevă a fost declanșată de o dispută salarială în care sunt implicați aproximativ 10.000 de angajați din sectorul transportului de valori. Sindicatul Verdi a cerut majorări salariale, condiții de muncă îmbunătățite, concedii mai lungi și plăți compensatorii pentru orele suplimentare. În absența unei forțe de muncă adecvate, băncile au întâmpinat dificultăți în a menține un flux necersat de lichiditate.

Asociația industriei Bundesvereinigung Deutscher Geld- und Wertdienste (BDGW) a criticat această grevă și a subliniat că o astfel de întrerupere va avea consecințe negative asupra întregului sector financiar. În cele din urmă, această situație a scos la iveală vulnerabilitățile sistemului de plăți bazat pe numerar, chiar și într-o eră în care majoritatea tranzacțiilor se realizează digital.

Deși societatea se îndreaptă spre plăți digitale, acest incident subliniază faptul că numerarul rămâne indispensabil pentru o parte semnificativă a populației.

Citește și: Banca Centrală Europeană (BCE) ia în considerare scăderea ratei dobânzilor. Măsura poate ajuta sute de mii de români