„Romania a obtinut cinci perioade de tranzitie pentru acest sector, cea mai lunga fiind acordata pana la 16 iulie 2016, pentru implementarea Directivei privind depozitarea deseurilor, iar implementarea tuturor directivelor din acest domeniu presupune un efort financiar de circa 3,8 miliarde euro”, a spus ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Potrivit acestuia, sistemul de gestionare a deseurilor municipale din Romania se bazeaza, in prezent, in majoritatea cazurilor, pe colectarea neselectiva si eliminarea prin depozitare.
„Sunt 238 de depozite neconforme pe care trebuie sa le inchidem si, de asemenea, trebuie sa realizam 65 de depozite regionale conforme. In paralel cu aceasta, incercam sa dezvoltam tot mai mult sistemul de colectare selectiva a deseurilor”, a mai aratat Korodi.
El a explicat faptul ca domeniul complex al gestionarii deseurilor necesita implicarea tot mai accentuata a sectorului privat. „La inceput, este, intr-adevar, nevoie de bani publici, deseurile pot fi cel mai bine gestionate prin implicarea sectorului privat”, a spus Korodi. In acest sens, ministrul a declarat ca, in toamna acestui an, vor fi efectuate „unele ajustari ale legislatiei in domeniu”.