Astfel, 61% dintre companiile mici si 68% dintre companiile mari au intensificat relatia cu bancile lor, fata de 9%, respectiv 18% care declarau acest lucru in urma cu 2 ani.
Studiul GfK a relevat ca, in ultimii 2 ani, cresterea utilizarii creditelor a fost vizibila in special printre companiile mici, in vreme ce companiile medii si mari stagneaza. Imprumuturile subventionate de UE sau de Guvern apar pe radarul companiilor, cu un mare potential de crestere si in viitor. Pe de alta parte, leasingul este in cadere libera, de la 57% in 2006 la 28% in 2008, se mentioneaza in studiu.
Potrivit studiului, produsele pentru tranzactii bancare de la distanta au devenit din ce in ce mai atractive in randul companiilor. Acestea sunt deosebit de interesate de servicii bancare electronice si colectare de numerar sau Internet banking, servicii a caror utilizare a crescut semnificativ in 2008 fata de 2006. Pana in 2010, cresterile cele mai mari sunt asteptate in sectorul internet banking si al serviciilor electronice.
Cercetarea a relevat ca toate tipurile de companii ar vrea sa vada in banca lor un partener care isi tine promisiunile si gaseste solutii in orice situatie. Pe langa aceasta, atat companiile mici, cat si cele mari atribuie o importanta mare procesului de creditare.
„In ceea ce priveste creditele, exista o diferenta mare intre asteptarile companiilor si performantele bancilor”, a afirmat Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.
„Deoarece creditele sunt privite ca un sprijin pentru a depasi turbulentele economice, imbunatatirea performantei la acest capitol ar contribui semnificativ la cresterea retentiei clientilor de catre banci”, a mai spus Dumitrescu.
Studiul Financial Market Data System Companii a vizat cercetarea obiceiurilor financiare ale companiilor, produsele financiare utilizate in prezent si potentialul lor, precum si asteptarile de la banca lor.
Esantionul este alcatuit din 1000 companii locale mici, medii si mijlocii (cu cifra de afaceri variind intre 50.000 si 2,5 milioane euro), de stat si private. Studiul este desfasurat o data la 2 ani, iar ultimul val a avut loc in perioada septembrie – decembrie 2008.