„Trebuie sa platim factura crizei. Ati vazut ca profiturile bancilor sunt din ce in ce mai aproape de realitatea economica din Romania si din lume. Cred ca sistemul bancar este printre putinele sectoare din Romania care a inteles ca nu se mai pot obtine profituri ca in perioada dinainte de criza”, a spus oficialul ARB.
„Marjele se reduc, dobanzile se reduc, cred ca asta arata clar ca suntem dispusi ca, pe langa plata facturii, sa ne asumam si o profitabilitate mai redusa si dupa ce se termina aceasta plata a facturii”, a adaugat Ghetea, conform Mediafax.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a mentionat ca au aparut deja mai multe anunturi privind reducerea dobanzilor si a marjelor bancilor.
„Suntem intr-o noua etapa, nimeni nu mai trebuie sa se gandeasca la castiguri asemanatoare cu cele din anii 2006-2007. Cine a inteles acest lucru va putea sa isi dezvolte activitatea corespunzator in noile conditii, cine nu a inteles se va lamenta ca nu mai poate sa faca activtate ca inainte. Da, nu se mai poate face activitatea ca inainte, trebuie sa ne multumim toti cu profituri mai mici, inclusiv bancile”, a continuat Ghetea.
Intrebat ce ramane in bilantul bancilor dupa doi ani de criza, Ghetea a spus ca „dorinta bancilor ar fi sa ramana cu activele bune, sa scape de activele rele”.
El a mentionat ca bancile vor sa reduca activele „rele” detinute prin incasarea datoriilor, dar din pacate piata nu este favorabila pentru aceasta situatie.
„Alteori bancile vand activele rele la preturi mici, fie la o firma din grup fie la o companie terta, care se ocupa de cumpararea activelor slabe, binenteles la un discount foarte important. Faptul ca bancile vand cu discount activele rele inseamna ca sunt dispuse si trebuie sa plateasca ceea ce numesc factura crizei, si acest lucru se va petrece in opinia mea mult timp de acum incolo. Este un fapt real ca bancile trebuie sa isi asume acele credite care nu s-au intors la timp”, a mai spus Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank.