In acelasi timp, el a sugerat ca ar trebui ajustata „un pic in jos” si dobanda de politica monetara.
„Am avut, in cadrul intalnirii cu premierul de saptamana trecuta, o serie de propuneri care vizeaza masurile pe care ar trebui sa le ia banca centrala”, a spus Ghetea, citat de NewsIn.
„Rezervele minime obligatorii prea mari limiteaza creditarea. S-a dovedit, o data cu venirea crizei, ca nivelul actual la care sunt mentinute rezervele a fost binevenit, dar daca vorbim de relansare, propunerea noastra este ca banii blocati in rezerve sa fie eliberati”, a adaugat Ghetea.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune bancilor un nivel al rezervelor minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei. Consiliul de Administratie a decis, la ultima sedinta din 30 octombrie, sa reduca rezervele la pasivele in lei de la 20% la 18%, cu aplicare incepand cu perioada 24 noiembrie – 23 decembrie.
O alta propunere a reprezentantilor comunitatii bancare pentru relansarea economiei a fost sustinerea activitatii in domeniul imobiliar prin masuri care sa permita bancilor acordarea in continuare de credite in lei, in special ipotecare.
Alta propunere vizeaza majorarea capitalului social pentru fondurile de garantare, iar bancherii au solicitat inclusiv crearea unui fond de garantare ipotecar, potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Ghetea a vorbit si despre necesitatea capitalizarii Eximbank, pentru cresterea importantei si volumului de afaceri al bancii.
Dintre masurile fiscale propuse de bancheri, presedintele ARB a mentionat reducerea sau scutirea de TVA pentru unele activitati importante in economie, inclusiv pentru crearea de locuri de munca.