„Probabil ca va influenta piata dobanzilor. Este un pas pe care dorim toti sa-l urmam. Este vizibil ca bancile au inceput sa reduca dobanzile la depozite, desi nu se fac reclame pompoase sau presedintii nu ies cu declaratii pe acest subiect”, a declarat Ghetea, raspunzand la o intrebare legata de o eventuala reducere a dobanzilor pe toata piata bancara in urma aplicarii programului „Prima Casa”, citat de Mediafax.
Persoanele care vor lua credit prin programul „Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5%. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
Un total de 20 de banci au depus oferte la Ministerul Finantelor pentru Programul „Prima Casa”, valoarea totala a ofertelor fiind de 1,457 miliarde euro. Bancile interesate de acest program sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank, Garanti Bank.
Garantia statului pentru credite, in limita a 60.000 euro, va fi acordata si in cazul persoanelor care solicita imprumutul pentru a construi o casa.