„Avem vesti bune de la discutiile cu BNR. Noul regulament nu afecteaza achizitiile de locuinte, care se vor face in conditiile exitente. De asemenea, [b]nici achizitia de locuinte prin programul Prima Casa nu va fi afectata[/b]”, a declarat Ghetea la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de Mediafax in parteneriat cu BNR.
BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in alta moneda decat leul.
Potrivit proiectului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul ar trebui sa fie de cel putin 30%.
BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a crediteolor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.
Pentru creditele imobiliare, debitorul ar urma sa vina cu un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.
Comunitatea bancara s-a aratat rezervata fata de unele prevederi din proiectul de regulament, iar Ghetea a anuntat ca institutiile de credit au transmis BNR o serie de propuneri pentru a fi discutate cu oficialii bancii centrale.
Ghetea a reiterat ca este un adept al unui sistem de creditare prin care imprumuturile sa fie realizate in moneda in care sunt realizate veniturile clientilor.
„Incercam la ARB si BNR sa gasim un echilibru ca reglementarea sa fie dinamica si adaptata continuu la schimbarea mediului. Modificarile regulamentului privind creditele de consum acordate populatiei sunt in acest spirit. Adaptarea la mediul economic, atat la cel international, cat si la cel romanesc”, a adaugat Ghetea.
Reprezentantul ARB apreciaza ca se pune insa problema cu se implementeaza acest regulament.
„Regulamentul vine intr-un moment de scadere a apetitului pentru credit, iar preocuparea bancilor este cum sa facem sa ramanem pe un trend de crestere. Unele modificari propuse de banci acceptate sau in curs de acceptare de catre BNR au fost realizate tocmai pentru a nu reduce la zero activitatea de creditare”, a mai spus Ghetea.
El a aratat ca [b]institutiile bancare sunt preocupate sa mentina creditarea pentru persoanele fizice la un nivel rezonabil[/b] avand in vedere conditiile din piata.
„Au scazut veniturile, sunt incertitidini legate de veniturile viitoare ale clientilor, nu putem sa ramanem impasibili si sa nu ne gandim la viitor, asa cum trebuie sa faca o banca, adica sa faca plasamente In laboratoarele bancilor se analizeaza modificarile regulamentului si sunt sigur ca nu vor trece trei luni iar BNR va constata ca vor exista oferte din partea bancilor pentru continuarea activitatii de creditare. Exista un apetit redus pentru creditul in lei, pentru ca erau foarte atractive dobanzile in valuta si pentru ca in 2007-2008 am avut situatii in care cursul era favorabil celor care se imprumutau in valuta. Am avut destule dusuri reci pentru cei care aveau credite in curs. In perioana umatoare vom vedea o promovare a creditelor in lei din partea bancilor”, a conchis Ghetea.